Ostravsko přivítalo v prvních třech měsících letošního roku celkově méně turistů než loni. Počet zahraničních návštěvníků, kteří v prvním čtvrtletí zavítali do krajského města a jeho okolí, ale naopak vzrostl. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

„Přes mírný pokles celkové návštěvnosti vzrostl meziročně počet hostů, kteří přijeli na Ostravsko ze zahraničí. Nejpočetnějšími skupinami zahraničních hostů byli tradičně návštěvníci ze Slovenska, Polska a Německa, v hojném počtu navštívili oblast také turisté z Ruska a Spojeného království," uvedla mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Její slova potvrzuje i zaměstnankyně ze svinovské pobočky Ostravského informačního servisu (OIS). „V informačním centru se nejvíce setkáváme s turisty ze Slovenska a Polska. Mezi nejnavštěvovanější místa Ostravy se řadí Dolní oblast Vítkovice, Zoo Ostrava, Slezskoostravský hrad, ale i radniční věž," uvedla brigádnice OIS Hana Škutová.

Celkem zavítalo do oblasti Ostravska v prvních třech měsících letošního roku 34 214 zahraničních hostů, což je o 9061 více než v předchozím roce. Úměrně tomu vzrostl i počet přenocování.

„Od začátku ledna až doposud pociťujeme opravdu velký nárůst turistů, kteří využívají našich služeb. Je to zvláštní, ale je to tak. Ubytovávají se u nás zejména cizinci z východu," přiblížila manažerka ostravského Hotelu Maria Ivana Sýkorová.

Zahraniční návštěvníci v Ostravě podle údajů z českého statistického úřadu strávili za první čtvrtletí 89 476 nocí, vloni to bylo pouze 66 865 nocí. Celkově do České republiky přijelo od ledna do března letošního roku 2,9 milionu hostů, což je o 0,9 procent méně než loni. Domácích hostů ubylo o 3,2 procenta, počet zahraničních návštěvníků se o 1,6 procent navýšil.