„Nic bližšího vám k tomu nemůžu říct, obraťte se na policii Pardubického kraje,“ řekla Darina Majková z tiskového oddělení moravskoslezské policie.

Ani v Pardubicích nebyla policie zpočátku sdílnější. „K trase ani místu dojezdu se vyjadřovat nebudeme. Vůbec nechápu, jak se tato informace dostala ven,“ podivovala se Eva Maturová z pardubické policie, která ještě dopoledne odmítla potvrdit, či vyvrátit, že transport směřuje do Ostravy. Teprve před půl třetí odpoledne na opakovaný dotaz Deníku uvedla, že nebezpečný odpad ve čtvrtek opravdu skončil v ostravské spalovně. Ta je jediným zařízením v České republice, které dokáže bezpečně spalovat tento typ odpadů.

Rozhovor s provozovatelem ostravské spalovny čtěte v pátečním tištěném Deníku!

„Charakter odpadu z Bělé vyžaduje jeho odborné odstranění vyspělou technologií. Spalovna průmyslových odpadů Ostrava je jako jediné zařízení v naší republice oprávněna a schopna bezpečně spalovat odpady tohoto typu,“ řekla Kateřina Kodadová, mluvčí společnosti provozující spalovnu. Samotná likvidace se uskuteční počátkem příštího týdne.

Skladiště nebezpečného odpadu a munice našli policisté v říjnu v rodinném domě v Bělé nad Svitavou. Na místě tehdy zasahovali policejní pyrotechnici, hasiči, později byl přizván i Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Situací se zabýval pardubický krajský úřad, který svolal jednání za účasti České inspekce životního prostředí, hasičů, policie a dalších orgánů.

Zatčeným je pětačtyřicetiletý muž, jenž má trvalé bydliště v zahraničí, pravděpodobně v Německu. Čelí obvinění hned z několika činů, a to nedovoleného ozbrojování a nedovolené výroby a držení jaderného materiálu a zvláštního štěpného materiálu. Jednalo se o ochuzený uran, který později pyrotechnici i s municí zlikvidovali. „Je ale nutné poznamenat, že podle odborníků se jedná o chemické sloučeniny z takzvaného ochuzeného uranu, tedy jaderného materiálu, který patří mezi takzvané výchozí materiály. Tyto sloučeniny se používají v miniaturních množstvích při chemických analýzách v laboratořích,“ vysvětlila Markéta Janovská z pardubické policie. Muž skončil ve vazbě. Jeho matka o něm s novináři hovořila jako o nadšeném chemikovi.

K podrobnostem, zejména k okolnostem odhalení skladu, se policie nevyjádřila. Muž je údajně vyšetřován i německou policií, která měla v jeho bytě nalézt munici a části zbraní. Není tak vyloučeno, že policisté v České republice začali muže vyšetřovat na podnět německých kolegů.