Ministerstvo financí podezíralo město Ostravu, že porušilo rozpočtovou kázeň tím, že v roce 2011 dodatečně změnilo podmínky pro výběr zhotovitele, aniž by tento krok schválila městská rada. A nařídilo proto audit.

„Důvodem byly zadávací podmínky. Ty, které byly vystaveny potenciálním soutěžitelům, byly nakonec jiné než ty, které původně schválily orgány města," přiblížil nynější primátor Ostravy Tomáš Macura. Město však chybu v zadávání soutěže nepřipouští.

„Jednalo se o tři referenční stavby. Podmínky pro stavbu jedné z nich změnila firma Seller Moravia, která měla projekt na starosti, s tím, že soutěžitelé musí mít už zkušenosti s výstavbou nějaké budovy pro zoo. To však na základě domluvy s ředitelem ostravské zoo Petrem Čolasem. Nešlo však o zásadní změnu zadávacích podmínek, protože všichni ti, kteří se do výběrového řízení přihlásili, tuto podmínku splňovali," upřesnila mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

To se teď podle nejnovějších informací potvrdilo. „Orgán uznal argumenty města za opodstatněné a ztráta dotace 122 milionů korun ani stomilionová pokuta nám nehrozí. Pokud nebude následně zjištěn nějaký jiný nedostatek, tak je toto nebezpečí zažehnáno, což je dobrá zpráva pro Ostravu," řekl primátor Tomáš Macura s tím, že na případu kromě legislativně-právního odboru a odboru ekonomického rozvoje pracoval i externí právní zástupce.

Celkové náklady na stavbu pavilonu Evoluce dosáhly téměř 143 milionů korun, z toho stavební náklady činily 138 milionů. Městu se povedlo získat evropskou dotaci ve výši 122 milionů korun, pokrývající více než 92 procent nákladů. Hlavním cílem projektu bylo vybudovat moderní pavilon s výukově interaktivními expozičními prvky i chovatelským centrem, který by měl zvýšit návštěvnickou atraktivitu zoo, a tím i zvednout její návštěvnost. Dokončenou moderní expozici v současnosti už obývá tlupa šimpanzích samic, které až se adaptují v novém prostředí postupně doplní samci z ostatních evropských zoo. Měli by tak vytvořit největší šimpanzí chovnou skupinu v rámci všech českých i slovenských zoologických zahrad. Areál bude návštěvníkům zpřístupněn, až si na sebe zvířata zvyknou.