„Co konkrétně jim koupím, to samozřejmě neprozradím. Ale budou to drobnosti. Dříve jsem zabalil například cigarety nebo zapalovače… sice jsem je tím podporoval v jejich neřesti, ale naše organizace klade důraz na to, že si člověk musí rozhodovat sám o sobě,“ popisuje Pokorný (58) na předvánočním setkání asi stovky dobrovolníků ADRA v Porubě.

On sám se činnosti ve prospěch řečené neziskovky věnuje v létě jednou týdne a v zimě o něco méně. Jeho „kamarádi“ ze Zlatého slunce se jmenují Jiří, jeden má třiašedesát a druhý čtyřiašedesát let. „Nejčastěji je navštěvuji v neděli odpoledne. Mám to z Dubiny kousek. Vyrazíme společně klidně třeba na pivo,“ líčí bývalý lesní inženýr, nyní speciální pedagog.

Kořeny jeho dobrovolnictví pak Pokorný spatřuje ve svém dětství v Brdech. „S maminkou, tatínkem a sestrami jsme chodívali do obce Hrádek do domova důchodců za Lojzičkou. Nebyla příbuzná, šlo o cizí paní…“ vysvětluje s tím, že po přiženění se do Ostravy začal s těmito aktivitami i on. A žena neprotestuje – sama má zkušenosti s návštěvami seniorů v DD Korýtko.

Pokorného krédem totiž je: Hodnotu má to, co uděláme pro druhé! „Máme z toho přeci užitek všichni. Není to promarněný čas,“ uvádí a vzpomíná, že impuls stát se skutečným dobrovolníkem přišel po práci na složitém projektu u dřívějšího zaměstnavatele, lesnického holdingu. „Cítil jsem potřebu nehonit se pouze za výdělkem,“ tvrdí člen ostravské organizace ADRA.

K té se přidal po zjištění, že domovy důchodců chtějí dobrovolníky „organizované“ a zaštítěné nějakou neziskovkou. „Toto má ADRA profesionálně uchopené. Naučila mne jak jednat s klienty i jezdit s invalidním vozíčkem,“ říká Pokorný. Přidává příhodu se seniory ze Zlatého slunce – když zjistili, s jak handicapovanými dětmi pracuje, pravili: „Ti jsou na tom ještě hůř!“.

Středeční sirény, výzva dobrovolníkům

ADRA Ostrava má zajímavě nastaveno datum přijímání nových dobrovolníků. „Signálem je polední zkouška sirén první středu v měsíci,“ vysvětluje mluvčí organizace Zuzana Kuperová s tím, že od jedné hodiny se pak mohou zájemci hlásit v Dobrovolnickém centru ADRA na Jiráskově náměstí 1439/4. A první příležitost v novém roce se jim naskytne 3. ledna. „Je to ideální termín pro ty, kteří si dají předsevzetí, že udělají dobrý skutek,“ poznamenává Kuperová.

Protestní akce zaměstnanců ArcelorMittal.
Odmítáme být levnou pracovní silou pana Mittala, volali odboráři