Přesně s příchodem letošního jara byla zpřístupněna vysoká pec č. 1, která nabízí návštěvníkům poznávací cestu za výrobou železa i jedinečné výhledy na Ostravu. Začal tím jedinečný rok pro oživlou Dolní oblast Vítkovic. Areál málem odepsaný do „starého železa" se v nové podobě proměnil v lákadlo s neopakovatelnou atmosférou.

Už o necelé dva měsíce později – na počátku května, přivítal první návštěvníky také bývalý plynojem, který se pod taktovkou architekta Josefa Pleskota proměnil v multifunkční aulu s názvem Gong. Na Den otevřených dveří strojírenské skupiny Vítkovice si ho přišly prohlédnout desetitisíce lidí.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Technické věci nemusejí být složité, ale naopak velmi zábavné. Přesvědčit se o tom mohou všichni, kdo navštíví malý Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovic. Mezi interaktivními exponáty nechybí například parní stroj, motor stíhačky, automobily, lokomotiva či obří ponorka Nautilus známá z románu Julese Verna - více informací v pátečním vydání Moravskoslezského deníku.

Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovic, nová turistická atrakce Ostravy se slavnostně otevře už tento pátek odpoledne.

Záplavu lidí zažila industriální památka také během červencového festivalu Colours of Ostrava, který hostila poprvé v jeho historii. A následovaly další a další různorodé akce, které z Dolní oblasti udělaly místo, kde se takřka pořád něco děje. V současnosti tam například má celou šnůru koncertů písničkář Jarek Nohavica doprovázený Janáčkovou filharmonií.

Program zaujme

Zřejmě ten největší den zažije areál až tento pátek 16. listopadu. Nepůjde o nic menšího než o definitivní završení první etapy náročné revitalizace. Na účastníky celodenní akce proto čeká bohatý program.

„Bude to akce, kterou něco ukončujeme a něco začínáme. První fáze revitalizace je za námi, startuje sedmidenní provoz Multifunkční auly Gong, fungovat začíná expozice v VI. energetické ústředně. Prostě otevíráme lidem," usmívá se Petr Koudela, který šéfuje sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Účastníci páteční akce podle něj budou moci shlédnout světovou premiéru filmu o Dolních Vítkovicích s názvem Po Jantarové stezce, nebo být součástí slavnostního křtu knihy Dolní Vítkovice dnes. Volně si budou moci prohlédnout Národní kulturní památku, navštívit významnou konferenci a poprvé a zdarma nakouknout také do VI. energetické ústředny, která se proměnila v zábavný a poučný svět techniky s názvem U6.

Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovic, nová turistická atrakce Ostravy se slavnostně otevře už tento pátek odpoledne.

Konference pro širokou veřejnost

Součástí slavnostního dne bude i konference v multifunkční aule Gong, které se zúčastní řada známých osobností. „Teď nejčerstvějším potvrzeným je ministr zahraničí Karel Schwanzerberg. Pozvání přijal i eurokomisař Štefan Füle nebo ministryně kultury Alena Hanáková. Je to pro nás důkaz, že široké okolí také vnímá význam projektu, který přesahuje nejen rámec našeho města, ale celé České republiky," zdůrazňuje Petr Koudela.

Zároveň upozorňuje, že konference není zaměřená jen na odborníky, ale bude otevřena pro širokou veřejnost. Stačí se zaregistrovat na stránkách www.dolnivitkovice.cz a přijít strávit skvělý den v industriálních Dolních Vítkovicích v novém kabátě.

„Lístek na konferenci včetně doprovodného programu a obědu vyjde na 190 korun, pro studenty je zdarma. Organizátoři takto chtějí podpořit zájem studentů, pro které v Dolních Vítkovicích vznikla netradiční vzdělávací infrastruktura," vysvětluje dále Koudela.

Prohlídky zdarma

Všechny k nám srdečně zveme, doprovodný program je připraven tak, aby si na své přišel opravdu každý. Film režisérky Jany Chytilové mapuje projekt netradičně ze zajímavých úhlů pohledu, VI. energetická ústředna a její interaktivní exponáty určitě ohromí děti i jejich rodiče, výhled z takzvané jedničky je v šedesáti metrech nad zemí romantickým i adrenalinovým zážitkem.

„Připraveny jsou také nejrůznější odborné semináře a workshopy, já osobně se moc těším na ten o architektonických vizích a realizacích AP Ateliéru Josefa Pleskota," dodává Koudela.

Prohlídky v VI. energetické ústředny startují v 14:30 a potrvají až do 18:00 (pro registrované na konferenci a zároveň pro širokou veřejnost bez nutnosti registrace). Vše je v rámci registrace na konferenci zdarma. Volné prohlídky pro zaregistrované účastníky konference jsou připraveny také v hornickém muzeu na Landek Parku.

Svět techniky v Dolní oblasti Vítkovic, nová turistická atrakce Ostravy se slavnostně otevře už tento pátek odpoledne.

K tématu:

Konference k ukončení realizace projektu Zpřístupnění a nové využití NKP Vítkovice se koná 16. listopadu v Multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovic. Přístup je přes vrátnici č.1 na konci ulice Ruské pod ulicí Místeckou (pod tramvajovou zastávkou Vítkovice vysoké pece). Prezentace účastníků začíná v 8 hodin, samotná konference probíhá od 9 do 18 hodin.

Svou registraci na konferenci proveďte na stránkách www.dolnivitkovice.cz za pomocí formuláře, který je dostupný prostřednictvím tlačítka Provést novou registraci. Platbu účastnického poplatku ve výši 190 korun můžete provést pohodlnou formou bankovního převodu nebo v hotovosti přímo na místě.

PROGRAM KONFERENCE:

9.00 až 9.10 - Petr Koudela přivítání

9.10 až 9.20 - Štefan Füle vystoupení eurokomisaře na téma Evropské fondy pro podporu regionů

9.20 až 9.40 - Alena Hanáková, Daniel Braun vystoupení ministryně kultury a prvního náměstka ministra pro místní rozvoj

9.40 až 9.55 - Petr Kajnar, Miroslav Novák vystoupení primátora města Ostravy a hejtmana Moravskoslezského kraje

9.55 až 10.05 - Evžen Tošenovský vystoupení europoslance na téma 90. léta v DOV = přechod od idealismu k racionálnímu řešení

10.05 až 10.15 - Naděžda Goryczková vystoupení generální ředitelky Národního památkového ústavu

10.15 až 10.25 - dotazy

10.25 až 10.55 - přestávka

10.55 až 11.10 - Jan Světlík Dolní oblast Vítkovice: cíle, vize

11.10 až 11.25 - Josef Pleskot zpráva o naplnění architektonické vize projektu Nové Vítkovice

11.25 až 11.35 - Lenka Mynářová vliv rozvoje Dolní oblasti Vítkovice na společnost z pohledu sociologie

11.35 až 11.50 - Erik Jacquemyn Science centers reusing old sites

11.50 až 12.05 - Peter Backes Authenticity and Sustainability in Preserving Industial Heritage, The example World Heritage Site Völklingen Ironworks

12.05 až 12.35 - ceremonie k otevření Dolní oblasti pro veřejnost

12.35 až 13.35 - přestávka na oběd

DOPROVODNÝ PROGRAM:

13.35 až 14.35 - světová premiéra filmu o projektu Dolní Vítkovice: Po Jantarové Stezce

14.35 až 15.35 - workshop: Od vize k poslední čáře v projektové dokumentaci AP Atelier Pleskot a kol.

14.35 až 15.35 - workshop: Od rozpočtu k dotaci a zase zpátky

14.00 až 18.00 - prohlídky volné prohlídky vysoké pece č.1 a VI. energetické ústředny

16.00 až 18.00 - prohlídky volné prohlídky hornického muzea Landek Park (přeprava na místo je individuální)