Před deseti lety začal platit zákon, který umožňuje policistům vykázat agresora z bytu či domu na deset dní. Za tu dobu byly vykázány tisíce lidí. Největší zkušenosti v rámci České republiky mají moravskoslezští policisté.

Přišli s řadou novinek, například s vybudováním specializovaných poradenských center. V Ostravě vznikl i pilotní projekt věnovaný domácímu násilí, který mimo jiné zahrnuje síť institucí a organizací, které dokáží rychle a účinně pomoci.

V uplynulém desetiletí policisté z moravskoslezských domácností vykázali více než 1200 osob. Nejvíce (408) jich bylo v Ostravě.

Policistka Stanislava Klečková stála u zrodu týmu specializovaného na domácí násilí. Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch„Tým na domácí násilí se za tu dobu zmenšil co do počtu, na druhé straně se výrazně zvýšila profesionalita," uvedla Stanislava Klečková (na snímku vpravo), která stála u zrodu ostravského týmu. Zavedení institutu vykázání byl podle ní obrovským přínosem.

PARTNEŘI

Násilnosti se nejčastěji odehrávají mezi partnery. V drtivé většině případů je agresorem muž.

„Modelovou situací je maminka se dvěma dětmi na mateřské. Je finančně omezena a zprvu snáší psychický tlak a nějaké další omezování. Pak i drobné fyzické ataky, které se ale změní ve velké," uvedla Klečková. Oběti často vyhledávají pomoc až ve chvíli, kdy jim jde o život, případně partner začne ubližovat i dětem. Jak zdůraznila Klečková, domácí násilí se týká žen napříč všemi sociálními skupinami.

Klasickými projevy násilí jsou kromě psychického týrání i údery pěstmi a kopy, v rukou útočníků se však objevují i nejrůznější zbraně, například sekery, lahve, kladiva a nože. Policisté mívají co do činění i s lidmi, kteří byli vykázáni opakovaně.

SENIOŘI

Do poraden chodí i senioři, kteří se bojí vnoučat závislých na drogách, alkoholu či hracích automatech. Prarodiče jsou pro ně snadný zdroj příjmu „Senioři se ptají, zda jejich situace v rodině nese prvky protiprávního jednání, a jak to mají vyřešit. Zajímají se na například o sociální služby," uvedla Klečková, podle které mnohdy nejde o klasické fyzické týrání.

„Já osobně jsem se nesetkala s vážnými fyzickými ataky. Spíše jsou to facky nebo kopy, ale bez závažnějších důsledků. Seniorům pak postačí i jen náznak úderu a pod tím tlakem raději peníze dají," řekla Klečková. Mnozí senioři útrapy mlčky snášejí, případně nakonec nedají souhlas s trestním stíháním vnuka. „Ten stud, že to vůbec dopustili, je příliš velký," vysvětlila Klečková.

VÝMYSLY

Ne všichni lidé, kteří nahlásí domácí násilí, jsou ve skutečnosti oběti. Někdy jde o způsob pomsty. „Negativním trendem je, že nás občas osloví i takzvané falešné oběti. Našim úkolem je jít do hloubky problému a rozpoznat tu falešnou oběť, která chce tímto způsobem třeba ublížit manželovi během rozvodu," doplnila Klečková s tím, že ročně jde přibližně o desítku případů.

PŘÍBEH: Na otálení není čas. Může jít o život

Na ostravskou policii se před časem obrátila paní Kateřina z Ostravska. Když se synem v náruči po desetiletém vztahu utíkala od svého despotického manžela, netušila, co bude dál. Nyní je šťastná, že se k tomuto kroku odhodlala. Lituje pouze toho, že jej neudělala dříve. Všem, kteří od svých partnerů snášejí nejrůznější příkoří, Kateřina radí: „Seberte odvahu a svou situaci co nejdříve začněte řešit."

Svého budoucího muže poznala jako náctiletá slečna. „Ze začátku jsem se zamilovala a podlehla jeho kouzlu. Potom se začal pomalu a nenápadně měnit, ale já jsem si to v tu chvíli neuvědomovala," dodala Kateřina. Následovaly nejrůznější příkazy, zákazy a ponižování.

„Začal mít námitky k mým přátelům a rodině. Pak mi už přišlo jednodušší na schůzku nejít, než se s ním kvůli tomu tři dny hádat," vzpomíná paní Kateřina, která se k radikálnímu řešení rozhodla kvůli svému synovi. „Měla jsem o něj strach. Ta izolace přecházela i na něho, a to jsem už nechtěla dopustit," vysvětlila Kateřina. 

Počet vykázaných násilníků v Moravskoslezském kraji v roce 2014, 2015 a 2016

Region 2014 2015 2016
Ostravsko 42 52 39
Frýdecko-Místecko 28 8 25
Opavsko 19 20 16
Karvinsko 17 16 16
Bruntálsko 9 6 14
Novojičínsko 11 16 12

K TÉMATU

Snímek první ostravské poradenské místnosti pro oběti domácího násilí.Zdroj: Policie ČRPoradenská místa V celém Moravskoslezském kraji jsou obětem domácího násilí k dispozici speciální poradenská místa. Vůbec první vzniklo v roce 2013 v Ostravě (snímek vpravo).
Nyní jsou v moravskoslezské metropoli čtyři speciální místnosti. Lidé je mohou navštívit na policejních služebnách Ostrava-střed (Masná ulice), Ostrava-Poruba 1 (Dělnická ulice), Ostrava-Mariánské Hory (ulice Strmá) a Ostrava-Hrabůvka (ulice Dr. Martínka). 

Dětem, které jsou často svědky domácího násilí, policisté zajistili plyšové a další hračky. Zdroj: Policie ČRDĚTI JAKO SVĚDCI
Svědky domácího násilí bývají často i děti. I když útok většinou nesměřuje vůči nim, policisté a odborníci je zařazují do skupiny osob ohrožených domácím násilím. Někdy je nutný jejich výslech. Občas dochází i k situacím, kdy matka s dítětem v náruči uteče v noci z domu na policejní služebnu. A právě pro tyto, ale i další krizové situace, policisté zajistili hračky, které mají dětem pomoci zvládnout stresové okamžiky.
„Pro práci s dětskými svědky začali policisté v Ostravě v roce 2010 využívat i hračky, například plyšového leoparda v pyžamu Daníka, ke kterému přibylo slůně Tomík," řekla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková s tím, že dětem jsou k dispozici i kreslící potřeby a omalovánky.