Dominik zanedlouho oslaví osmnáctiny, přičemž nikdy nedokázal své rodiče a sestru obejmout, natož si s nimi vykládat. „Narodil se s dětskou mozkovou obrnou a ztuhnutím svalů všech končetin, později se přidala i epilepsie, těžká skolióza páteře,“ líčí Lenka Svobodová.

Pro tu je vzhledem k vytíženosti manžela na pracovních cestách starost o syna prioritou… a také fyzickým vypětím. „Jak roste, je o něj péče stále náročnější. Dominik nechodí, nemluví, sedí pouze s oporou a jen krátký čas,“ pokračuje maminka s tím, že potřebám chlapce na vozíčku podřídili bydlení. Jejich domek je bezbariérový, vstupem počínaje.

„Jezdíme do lázeňských i rehabilitačních středisek, jako Klimkovice u Ostravy či Boskovice na jižní Moravě. Dominikovi tam pomáhají pokročit ve vývoji jeho motoriky,“ uvádí Svobodová a poukazuje na to, že vývoj je to ovšem jen pozvolný a malý. Aktuální se proto pro rodinu stává potřeba bezbariérového koupání. „Dostat syna sama do vany, to je skoro nadlidský úkol. Řešením je sprchový kout, kde by byl přístup se speciálním lehátkem pro sprchování,“ vysvětluje Dominikova máma.

Stavební dělníci při teplotách nad třicet stupňů Celsia vypijí až třikrát více tekutin.
Hicy pohledem stavebního dělníka a „trolejbusáka“

Ve prospěch handicapovaného chlapce se proto koná v sobotu 5. srpna v Karlově Studánce veřejná sbírka. A to na Gastrofestivalu 2017 Jak šmakuje Moravskoslezsko?, jehož návštěvníci mohou na rekonstrukci koupelny u Svobodových přispívat do pokladniček. „Lidi máte různé. Někteří nedokážou pochopit, proč se o Dominika staráme, jiným je to jedno. Ale naštěstí existují i ti, co pomůžou…“ uzavírá maminka.

Kulinářský expres z Ostravy
Směrem do Jeseníků vyrazí z Ostravy na Gastrofestival speciální vlak z hlavního nádraží odjede v sobotu v 7.10, ze Svinova v 7.24 hodin a přes Opavu a Krnov pojede do Vrbna pod Pradědem. Odtud pořadatelé zajistili kyvadlovou autobusovou dopravu až do Karlovy Studánky. Areál festivalu se otevře v 9 hodin a program, plný nejen dobrého jídla, kulinářských a barmanských ukázek, ale také hudby, soutěží či dětských aktivit a atrakcí, bude pokračovat až do 17 hodin. Zpět do Ostravy pak odjede zvláštní vlak opět z Vrbna v 18.02 hodin.