Obchodní dům Brouk a Babka, Ostravanka nebo Dům knihy Librex. To je šestipodlažní budova z roku 1928 na Smetanově náměstí, která beze sporu patří mezi architektonické dominanty krajské metropole.

Po dvanácti letech jeho prostory opouští knihkupectví Librex a stěhuje se sem nový majitel společnost Pemic Books, která v památkově chráněné budově bude provozovat knihkupectví Knihcentrum.cz. Otvírat se bude už za týden 7. října.

„Budovu jsme minulý pátek převzali i se zbožím a máme týden na to, abychom tady do otevření udělali pro zákazníka nějaké okamžitě viditelné změny. Snažíme se o přehlednější dělení a uspořádání, abychom zjednodušili orientaci. Proto budou i patra tematicky rozdělená na beletrii, odbornou a naučnou literaturu a knížky pro děti," vyjmenoval Petr Michálek, generální ředitel společnosti Pemic Books s tím, že úprav se dočká také přízemí.

„Zde budou pokladny, takže odpadne placení v jednotlivých patrech. Vystavíme tady knižní novinky a bestsellery," dodal ředitel Michálek. Dům knihy bude mít i nadále pravidelné slevové akce a bohatý kulturní program, ať už se jedná o křty knih, besedy nebo autogramiády.

„Chceme do knihkupectví vrátit život a cílit hlavně na mladé lidi a děti. Dětská literatura je totiž jediná kategorie papírových knih, která stabilně roste, protože ostatní knihy a učebnice se přenášejí do elektronické podoby. Po vánoční sezoně bychom rádi v patře s dětskou literaturou udělali i koutek s hlídáním," vysvětlil nový majitel Domu knihy.

Dvanáct let v čele Domu knihy zářilo zelené logo společnosti Librex. Proč musela firma tak významnou a unikátní budovu opustit?

„Nejenom ekonomická situace, ale stav regionu a Ostravy, hlavně centra, není příznivá. K tomu stačí přičíst postavení Nové Karoliny, ale i další řadu vlivů, jako jsou elektronické čtečky, e-knihy a podobně, a vznikne smrtící koktejl pro knihkupce. Začalo to pro nás být finančně neúnosné," řekl Deníku za společnost Librex Jan Becher. Ten i nadále zůstane vedoucím Domu knihy, jako tomu bylo dosud, jen změní zaměstnavatele.

„Jsem rád, že se zde stále budou prodávat knihy. Myslím, že Pemic je velká firma se silným zázemím a potenciálem. Věřím tomu, že se jim podaří přitáhnout lidi. Za dvanáct let se z Domu knihy stala tradice, ve které Pemic bude chtít pokračovat, vnese do ní svůj pohled na věc, a na to se těším," uvedl Jan Becher. Zároveň dodal, že společnost Librex jako taková zůstává, nebyla prodána značka ani firma, byl prodán jen Dům knihy.

„Librex v současné době prochází restruktualizací. Již se od začátku roku uzavřely některé pobočky, do budoucna je možné, že je budou některé další následovat. Nicméně síť knihkupectví stále zůstává," uzavřel ředitel Domu knihy Becher.