„Kupte to tady. U vás to máte za dvě stě, u mě zaplatíte sedmdesát korun," vysvětlovala výhodnost koupě umělé kytice na hrob jedna z polských trhovkyň českým zákazníkům na trzích v Zabełkówě.

Místní tržiště je doslova vyhlášené. Návštěvníci z Česka, zejména pak z Hlučínska, to sem mají kousek. Například do hraniční obce Šilheřovice je to jen pár kilometrů.

I z toho důvodu ve středu ráno, jen chvíli po rozbřesku, na tržnici nebylo k hnutí. Naše redakce dorazila do Zabełkówa před sedmou hodinou, zhruba ve stejné době jako autobus z Petřvaldu.

„Přijelo nás padesát. Na některé zájemce se ani nedostalo. Výlety na polské trhy organizujeme pravidelně," popisovala vedoucí výpravy Zdeňka Novobílská.

I když jsme ji zastihli jen pár minut po vystoupení z autobusu, její spolucestující se už stihli rozejít po celém tržišti.

„Odjezd máme naplánován zhruba na desátou hodinu. Ostatní však budou postupně přicházet a nosit do vozu nakoupené zboží, aby dále mohli pokračovat s prázdnýma rukama."

KOLIK STOJÍ DUŠIČKY?


*Pro zvětšení tabulky na ni klikněte.

Výhodnější nákupy

Pravdivost tvrzení Zdeňky Novobílské byla vzápětí potvrzena. Jen pár minut po sedmé hodině totiž řidič poprvé otvíral zavazadlový prostor, aby sem uložil pytel brambor.

Není divu, že návštěvníci při nakupování tolik chvátali. Některý sortiment se zde totiž v současnosti vyloženě vyplatí pořídit. Vzhledem k tomu, že se blíží začátek listopadu, nabídka se nesla zejména v duchu Dušiček.

Záleží na velikosti, ale kytice na hrob v květináči je zde možno zakoupit už od dvaceti korun. Výběr je skutečně pestrý, a to i mezi svíčkami. Někteří si dokonce myslí, že polské výrobky disponují větší kvalitou.

„Před nedávnem jsem v Polsku koupila svíčky do skleněné schránky na hrob a na rozdíl od českých svíček mi nezačernila skla," popisovala své zkušenosti z nákupů v Polsku Marie Krempaszká z Opavska.

Kromě svíček či květin také zelí a brambory

„V Zabełkówě jsem teď prvním dnem. Specializuji se na prodej umělých kytic. Z předchozích let vím, že zájem je solidní, ale zeptejte se mě až později, jestli bude úspěšný i letošek," poznamenal Marek Madejczyk, jenž pochází z Gliwic.

Momentálně se ovšem na polských trzích hojně neprodává pouze sortiment spojený se svátkem zemřelých. I když třeba z pohledu Opavska byla letošní úroda zelí katastrofální, v Polsku ho není problém sehnat. A to poměrně za slušné ceny. Jedenáct kilo krouhaného zelí lze koupit za 110 korun, pět kilogramů kysaného je pak o deset korun dražší.

Pro návštěvníky byla zajímavá také nabídka brambor. Třeba patnáct kilo červené odrůdy vyjde na 90 korun.

„Jezdíme sem pravidelně. Jednak se to vyplatí a jednak je to pro nás takový výlet. Nyní jsme se zaměřili na věci na hřbitov, ale nakupujeme také potraviny. Vždycky vyrážíme v menší skupině několika lidí ze Stěbořic," uvedl František Barteska.