V obou případech za to mohou rekonstrukce ulic. Kdy skončí?

S poklesem tržeb se obchodníci v rekonstruované Nádražní ulici v centru města potýkají už druhým rokem. Někteří zde skončili, řada dalších bojuje o přežití. Nově přestěhovaný sexshop těží alespoň z toho, že od soukromého majitele budovy získal přibližně pětitisícovou úlevu z nájemného po dobu oprav. Drtivá většina obchodníků si ale musí poradit po svém. Obvod v daném úseku nevlastní prakticky žádné budovy s prodejnami a soukromníci nájem většinou nesnižují.

Padesátiprocentní pokles příjmů zaznamenalo například zlatnictví Soliter, které poznamenalo opětovné přesunutí zastávek Stodolní. „V pátek tu dokonce fotili modelovou situaci, kdy stojící tramvaje blokují průjezd sanitce. Tak jsme zvědavi, jestli tady ještě i kvůli tomu nebudou zase něco předělávat. Ty dva roky oprav byly fakt strašné. Každý měsíc s hrůzou sledujeme tržby, jsme zoufalí," přiznává vedoucí prodejny Hana Malá. Vedlejší trafika v průběhu roku na dva týdny raději zavřela…

O přežití bojuje i prodejna se zdravou výživou. Další jen kroutí hlavou a raději mlčí.

STEJNÝ PROBLÉM

Podobně jako v Nádražní jsou na tom letos obchodníci i v Mariánských Horách na hlavním tahu do centra. Ten je od 25. července už čtvrt roku řidičům uzavřený a kvůli výměně chodníků prodejci dlouho šíleli. „Díky cenám a akcím k nám chodí mnoho starších lidí s berlemi, nebo naopak manažeři a kravaťáci. Během rekonstrukce se tu ale nedostali, ty tři měsíce to teď bylo neskutečné. Všude díry, zátarasy. Obchody tady měly mnohdy pocit, že je to úplně zruinuje," říká Milada Halabalíková, provozní prodejny Móda Prostějov s nabídkou kabátů a obleků.

„Během oprav dali před dveře zábradlí a lidé se tady téměř nedostali. Naučili se nakupovat v Bille nebo Hrušce, a tady už teď nechodí. Musíme se s tím vyrovnat a tržby nějak dohnat," lamentuje prodavačka z vedlejších potravin Petra Kvíčalová.

CHODNÍK POLOŽILI A ZASE SBALILI

Jednateli místního papírnictví a kancelářského vybavení Pavlu Gnidovi vadí, že je úsek rozkopán už třetím rokem po sobě. „Jsem zvědav, co za rok. Kdo mi vrátí ztráty z podnikání? Díval jsem se do záznamů, za jeden zářijový pátek jsem měl tržbu asi sto korun. To mluví za vše. Chodníky i cesta měly být už loni, ale zaslechl jsem, že prý nestačili vyřídit stavební povolení na přeložky inženýrských sítí. Takže loni udělanou cestu zase rozvrtali a asi při tom nějak narušili podloží, protože tramvaje, které tu jezdily úplně bezhlučně, už zase drkotají. Z toho čtvrt roku se tady měsíc nic nedělo," vypozoroval Pavel Gnida, který si musel zvyknout nosit těžké zboží z auta zaparkovaného o sto metrů dál. „A balíky mi tu odmítají vozit, protože první týdny dávali všem zásobovačům pokuty," popisuje svou zkušenost s uzavírkou.

Další lidé se podivují nad průběhem rekonstrukce. Stavební firma podle nich měla po měsíci položený chodník, ten ale dva týdny nato zase rozebrali. „Měsíc se nic nedělo, pak ho položili znovu. Říká se, že zhotovitelská firma od toho odstoupila a sbalila si, co měla rozdělané. A než vybrali jinou, tak to trvalo," dodává další majitel nejmenovaného podniku v úseku.

UTEKL Z NÁDRAŽNÍ A ZAVŘEL

Rekonstrukce se stala osudnou také Janu Filipovi, který se tady paradoxně po přemístění z Nádražní ulice snažil znovuotevřít svůj sportovní fanshop Fan-store. V době, kdy ale potřeboval tržby jako sůl, přišla rekonstrukce, a on tak na kamennou prodejnu raději rezignoval. Potřetí a prý definitivně. Spokojí se s webem.

Konec útrapám dalších prodejců už se ale blíží. Ulice 28. října v Mariánských Horách, kde se zejména modernizovaly a přesouvaly zastávky Prostorná naproti sobě, bude otevřena do konce října. Nádražní pak o měsíc později. Dodělávají se v ní už jen chodníky, a ačkoliv je vozovka již prakticky hotová, řidiči se na ni dostanou až po úplném ukončení rekonstrukce. Tedy ti, které její nová podoba za účelem zklidnění bulváru spíše na pěší zónu neodradí.