Mezi výherní pěticí se ocitla šroubovitá nástavba Vysoké pece číslo 1, takzvaná Bolt Tower, kterou slavný běžec letos osobně pokřtil, i zrekonstruovaná „kulturní čtvrť" areálu Dolu Hlubina.

Soutěž každoročně organizuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a letos spolu s ostravskými industriálními stavbami ocenila i Komenského most v Jaroměři, dostavbu základní školy v Dobřichovicích a podzemní komplex na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.

Ostravská Bolt Tower. Ilustrační foto.

Bolt Tower

Dvacetimetrová válcová nástavba vysoké pece slouží jako vyhlídková věž s kavárnou nebo klubem. Nástavba je zavěšená na vrcholu stávající konstrukce vysoké pece číslo 1 a ocelovými lany vpletena do posledních dvou výškových úrovní původní pece.

Kolem prosklené fasády se vine roštový šroubovitý chodník. Vyhlídková terasa na vrcholu je pak ve výšce 71 metrů. Stavba si vyžádala skoro 57 milionů korun.

Důl Hlubina

Hlubina. Ilustrační foto.

Bývalým prostorám starých koupelen, kompresorovny, průběžné jídelny, trafostanice či budovy MTZ vtiskl architekt Josef Pleskot nový ráz a nové využití. Zrenovované haly mohou sloužit jako galerie či koncertní a divadelní sály.

Důl Hlubina nyní nabízí 21 ateliérů a studií, dva kinosály s filmovým a audiovizuálním centrem, devět odhlučněných zkušeben a nahrávací studio. O dramaturgickou náplň nově vzniklé „kulturní čtvrti" Ostravy se stará spolek Provoz Hlubina. Rekonstrukce tohoto malebného areálu se vyšplhala na 200 milionů korun.

Ostravská Bolt Tower. Ilustrační foto.

Co na to říkají?

Josef Pleskot, „dvorní" architekt Dolní oblasti Vítkovic:
Jsem moc rád, že má práce v Dolní oblasti nezůstala bez povšimnutí. Myslím, že porota ocenila jednak technickou vyspělost staveb ale také městotvornost prvků. Z Dolní oblasti Vítkovic se opět stává orientační bod Ostravy. Já osobně areál řadím do širšího centra města jako funkční komplex. Je skvělé, že genius loci této oblasti se povedlo přetavit z historického hornického prostředí do vzdělanostního a kreativního centra.

Petr Koudela, ředitel Dolní oblasti Vítkovic:
To, že jsme získali dvě z pěti hlavních cen, je skvělou zprávou pro Dolní Vítkovice, ale hlavně pro celý náš region. Je to pro nás ujištění, že prostředky, ať už soukromé, nebo dotační, směřují na smysluplné projekty budování vzdělávací infrastruktury a využití národní kulturní památky.

Marta Pilařová, hlavní dramaturg Provozu Hlubina:
Stavby jsou jedna věc. Ty máme na Hlubině krásné už od jejich postavení a při rekonstrukci jsme se je snažili především nepokazit a spíše zlepšit. Druhá věc jsou lidé. Největší radost máme z toho, že se nám podařilo to, co bylo hlavní. A sice změnit místo, které bylo pracovištěm a kde se lámaly rekordy v těžbě uhlí, v nový kus města, ve kterém se dobře cítí všichni - umělci, rodiny s dětmi, páry na rande a také třeba psi, které sem Ostraváci chodí venčit.

Tomáš Macura, primátor města Ostravy:
Bohužel jsem se nemohl osobně zúčastnit vyhlášení. Nicméně mám velkou radost, že dvě z nejlepších staveb roku máme právě v Ostravě. Měli bychom to umět využít ke zvýšení atraktivity tohoto města a nepodporovat nevraživost mezi některými jeho částmi, jak jsme toho byli občas v nedávné době svědky.