Účastníci akce si sami přinesli domácí potraviny a společně posnídali na veřejném místě. „Vyjadřujeme tím podporu produktům, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce. Zkrátka jsou to produkty vyrobené bez cizího utrpení," vysvětlil koordinátor ostravského pikniku Viktor Kosinski.

Na akci přišla také devětadvacetiletá Monika Winklerová. „Na společný stůl jsem donesla vlastnoručně pečený chleba. Na to, že jsem jej pekla poprvé, vypadá výborně. K němu jsem připravila cizrnovou pomazánku," řekla mladá žena, která se akce účastnila už podruhé. Na oplátku mohla vyzkoušet speciální sušenky nebo buchtu s fair trade kakaem, které zase donesli jiní.

Tento happening se podle Terezy Brodové z nevládní neziskové organizace Na Zemi, která akci koordinovala, těší stále větší oblibě. „Zatímco v roce 2011 se Férová snídaně konala ve 41 městech v roce 2012 v 57 městech ve stejný čas, letos se rozrostla celkem do 115 míst včetně Ostravy, kde se uskutečnila počtvrté," doplnila Tereza Brodová.