Na tři stovky katalánských umělců, což představuje deset souborů, zpestří program letošního dvoudenního Festival v ulicích, který začíná dnes v moravskoslezské metropoli.

Vedle tradičních míst jako jsou Černá louka, Masarykovo náměstí, nábřeží Ostravice a přilehlé ulice, se festivalové dění rozšíří i na Slezskoostravský hrad. Vstup je tradičně zdarma.

TRADICE

„Katalánští umělci vytvoří živé lidské věže (castells) už dnes od 16 hodin na Prokešově náměstí v Ostravě. Výška, křehkost a krása lidských těl v takových sestavách činí z tohoto projevu kultury něco výjimečného. A tak není divu, že v roce 2010 zapsalo UNESCO lidské věže na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva," uvedla Petra Hradilová, ředitelka Festivalu v ulicích.

Ilustrační foto.
Cvičení speciálních sil v Ostravě vyděsilo občany. Policie vyslala zásahovku

Podle jejích slov každé takové vystoupení má svá nepsaná pravidla. „Diváci sledují produkci ve vší tichosti, během níž netleskají, teprve ve finále, když na vrchol lidské věže vystoupí malý chlapec či holčička obecenstvo nadšeně aplauduje," upozornila Petra Hradilová.

Návštěvníci se mohou těšit pokud jde o katalánské umění ještě například na obří loutky, ohňové draky, hudební orchestry, taneční skupiny, folklorní soubory, ale také obří hlavy a zvířecí masky a dokonce zhlédnou i hořící rum…

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

OHŇOVÍ DRACI

„Pokud jde show draků chrlících oheň. Rada těm, kdo se chtějí pohybovat v jejich blízkosti, je prostá mít na sobě bavlněné oblečení s dlouhými rukávy, dlouhé kalhoty, plátěný klobouk nebo kapuci a kožené boty, šátek na ochranu obličeje a krku. A samozřejmě dbát pokynů pořadatelů," doporučují organizátoři festivalu.

Členové Family Gospel Ostrava.
Ostravský rodinný gospel „frčí", sbor zahájí i Festival v ulicích

Na své si přijdou i milovníci jiných hudebních žánrů a to například při společném vystoupení našeho souboru Camerata Janáček s katalánskou coblou.

„Cobla je výraz označující tradiční katalánský orchestr doprovázející národní kruhový tanec sardana. V polovině 19. století hudebník a skladatel Pep Ventura zpopularizoval tento druh hudby a začlenil do něho nové nástroje trumpety, trombon či kontrabas. Charakteristický zvuk orchestru i nadále dodávají dudy, flétny a nezbytný shawn neboli katalánská verze šalmaje," vysvětlila Petra Hradilová.

PLEJÁDA OSOBNOSTÍ

V bohatém programu se představí ale také celá řada domácích i zahraničních hudebníků například Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, zpěvačka Lenny, Xavier Baumaxa, skupina The Weight z Rakouska, zpěvačka Flo z Itálie, Thom Artway, Emma Smetana, slovenská kapela Malalata či Prago Union.

TAHÁKEM SKUPINA KEL ASSOUF

„K největším zahraničním tahákům bude bezesporu patřit bruselská skupina Kel Assouf, jejíž členové míchají těžký rockový zvuk připomínající například Led Zeppelin s africkými trance rytmy," uvedla Petra Hradilová.

FESTIVALOVÉ PRŮVODY

Přitažlivé pro veřejnost se jistě stanou i dva festivalové průvody. Ten první začíná tento pátek v 16 hodin na Prokešově náměstí a druhý se uskuteční o den později od 13 hodin v okolí Slezskoostravského hradu.

Součástí Festivalu v ulicích se stanou workshopy pro rodiče s dětmi, ale také třeba výstava katalánské kultury a obřích loutek ve foyeru ostravské radnice, sportovní zóna, koncert ostravských vyznavačů swingu, sportovní aktivity, deskové hry a další atrakce.

Halda v Hrabůvce, červen 2017
Ostravské moře? Jezero na haldě v Hrabůvce láká ke koupání

Tipy Deníku na dnešní den

9.30 hodin - začíná program na Slezskoostravském hradě

11.30 hodin - Katalánské tance Sardana na Masarykově náměstí

Prokešovo náměstí15.00 - 16.00 - Výstava katalánské kultury a obřích loutek

16.00 - Katalánská lidská věž

16.00 - 17.00 - Festivalový průvod (směr Masarykovo náměstí)

Scéna ArcelorMittal stage, Černá louka:18.45 - Oficiální zahájení

19.00 - 20.00 - Lenny

21.15 - 22.15 - Kel Assouf a další hudební program

Scéna 750 let Ostravy, Slezskoostravský hrad:
19.30 - Superfinále hry VIAOVA 750 a vyhlášení výsledků

22.15 - 23.15 - Tradiční tance Katalánska

Zdroj: Youtube