Již mnoho let funguje v evropských městech aktivita s názvem „Vlajka pro Tibet".

V České republice se k této akci připojuje několik stovek obcí. Žádost o vyvěšení vlajky v symbolice solidarity s národem, který nesmí ve své zemi svou vlajku vyvěsit, mělo na svém programu také ostravské zastupitelstvo.

Zastupitelé hlasují podle svého svědomí a vědomí. Rozběhnutá diskuze před samotným hlasováním byla zajímavou sondou do svědomí a vědomí zastupitelů, jež je potřeba k danému rozhodnutí.

Mohlo by vás zajímat: TÉMA DENÍKU BAZALY (2. část): Jak to vidí majitel Baníku, historik a náměstek? 

Po připomenutí symbolického významu akce „Vlajka pro Tibet" a se vzpomínkou na nedávné až příliš servilní přijetí čínské delegace v čele s čínským prezidentem, které provázelo velice divné chování příslušníků Policie České republiky dožadující se odklizení, stažení velmi zřejmě provokujících vlajek, jež si vyžádalo i vstup dvou policistů na akademickou půdu a ochranu velvyslanectvím organizovaného „čínského cirkusu" s dvoumetrovými vlajkami, jejichž tyče se daly použít pro způsob diskuze s aktivisty chtějící dát na vědomí porušování lidských práv v Číně, nastala velmi zvláštní argumentace bez argumentů.

Mně jakožto zastupiteli, jež otevřeně žádost spolku Lunghta podporoval, byla předhozena výzva, bych se zbavil veškerého šactva a elektroniky vyrobené v Číně. Pak jsem dostal obligátní otázku, zda-li jsem v Tibetu byl, neb to je podle jednoho z kolegů zastupitelů jediná možnost bych mohl relevantně k diskuzi přistoupit. Další invektivu jsem musel snést na svou osobu zařazením do skupiny dle svého profesního oboru, z čehož prý vyplývá, že nemohu plně chápat ekonomický přínos čínských investic v kraji.

Čtěte také: Jak vnímají brexit osobnosti kraje? Co bude znamenat pro náš region?

Stále jsem v pevném optimismu očekával nějaký argument, který popírá porušování lidských práv Číně a v samotném Tibetu, důkaz o náboženské svobodě a s tím i související možnost uctívat nejvyššího představeného tibetského buddhismu v osobě Dalajlámy, což obsahuje onen symbol vyvěšení tibetské vlajky, ale nic. Dostalo se mi historické poučky o otrokářském státě v padesátých letech, který Čína „osvobodila", bez ohledu, co se v padesátých letech dělo jinde například u nás (Československo padesátých let byl z dnešního pohledu taktéž otrokářský stát).

Vrcholem, kdy jsem přestal věřit v možnost smysluplné diskuze, byla připomínka, že mám být paměten zastupitelskému slibu věrnosti České republice tudíž pravděpodobně naprosté loajalitě veškerých excesů pana prezidenta a zahraniční politice ČR, která uznává celistvost Číny. To, že celistvost Číny uznává i Dalajláma, nechávám bez komentáře.

Ocitl jsem se v jakési velké prázdnotě. To však nebylo vše, hledal jsem špendlík, bych se píchnutím probudil z dadaistického snu, kdy další z kolegů pronášel výzvy k naukám o opomíjené znalosti geografické polohy Čech a Moravy a nabádal k projektu informovanosti žactva o moravskou a slezskou vlajku. Zde se mi souvislost s projednávaným bodem začala velmi vzdalovat.

Mohlo by vás zajímat: Jaké máte zkušenosti? Používají řidiči v našem kraji mlhovky správně?

Přitom je to tak prosté. Mnoho našich politiků počínaje prezidentem Zemanem, vidí v čínských investicích velkou příležitost a já jim tuto ideu nevyvracím. Co mě zaráží je jistý český alibismus.

Víme, že čínské investice si vyžadují notnou dávku politické poslušnosti. Politici, počínaje českým prezidentem, nepřiznávají „kašleme na lidská práva v Číně, business a možný blahobyt je nám věcí důležitější", ale naopak snaží se nás přesvědčit, že vše co o Číně víme, je jakási propaganda a vyjádření čínské komunistické vlády, založené na represích vůči možné opozici a cenzuře jakýchkoli protivládních zpráv jsou onou pravdou.

Tomu mám věřit, když si mohu na internetu nebo v knihkupectví najít osobní výpovědi čínských disidentů, tibetských emigrantů, kteří zažili komunistické „nápravné" tábory? V diskuzi k projednávanému bodu žádosti o vyvěšení tibetské vlajky jsem prožil argumentační prázdnotu a jisté alibistické tlačítko – ZDRŽUJI SE HLASOVÁNÍ – slavilo velký úspěch.

Pro symbolickou podporu národa, který je již menšinou ve své zemi a poslušnost hlídá jeden milión vojáků, hlasovalo spolu se mnou pouhých čtrnáct zastupitelů.

S velkým zklamáním a bez politického zabarvení k 10. březnu glosnul Vladimír Polák


Čtěte také: Anketa Deníku: Jste spokojeni se sloučením ostravských zón MHD do jedné?

Uvazovat, či neuvazovat psy před obchody? Město ani obvod to neřeší

Anketa Deníku: Souhlasíte se stávkou „pošťáků"?