VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Golf na haldě v Hrabůvce? Nejdříve se musí uhasit

Výstavba sportovně-turistického areálu ještě nějaký ten rok potrvá. Letos by se halda měla začít rekultivovat, což znamená, že bude nutné nejdříve uhasit požáry, které uvnitř haldy stále prohořívají.

10.4.2014 22
SDÍLEJ:

HALDA HRABŮVKA má plochu bezmála sto hektarů a v nejvyšším bodě je vysoká 27 metrů. Její vznik se datuje rokem 1890. Foto: Deník/Pavel Sonnek

Osmnáctijamkové mistrovské golfové hřiště, cyklostezky a dokonce i malá vodní nádrž. Takové plány má s uhelnou haldou v Hrabůvce strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group.

Jenže haldu o rozloze 150 fotbalových hřišť je nejprve třeba sanovat a především uhasit požáry, protože vnitřek haldy stále prohořívá.

„Až tři sta stupňů Celsia horký oheň hoří zhruba třicet metrů pod povrchem. Teplota vystupujících zplodin je podle odborníků státního podniku Diamo přibližně čtyřicet stupňů. V okolí je povrch země i v zimě teplý asi tři a půl stupně Celsia. Zateplená místa haldy mají ale na povrchu teplotu v tomto období až jednadvacet stupňů," řekla Deníku mluvčí strojírenských Vítkovic Eva Kijonková.

Halda se letos zatopí

Pokud by se halda neuhasila, hrozilo by v ní rozšíření termických procesů a spolu s tím by se v místě zahořívání začala propadat půda. Střed haldy by proto měla ještě během letošního roku zatopit voda a do vrtů na okrajích pak vybraná firma vtlačí speciální výplň, která vnitřek haldy utěsní a ohně tak uhasí.

HALDA HRABŮVKA má plochu bezmála sto hektarů a v nejvyšším bodě je vysoká 27 metrů. Její vznik se datuje rokem 1890.

„Celý projekt by měl stát přibližně tři sta milionů korun, které se už v minulosti zavázal uhradit stát. Lokalita by se pak mohla změnit na původně plánované golfové hřiště a místo pro další volnočasové aktivity. Společnost Vítkovice plánuje pro golfové hřiště využít svrchní část haldy, v dalších místech mají vzniknout stezky pro běžky, bruslaře, ale také pro cyklisty," vyjmenovala mluvčí Kijonková s tím, že značnou předností nového hřiště bude jeho umístění přímo uprostřed města. Areál se totiž bude nacházet v těsné blízkosti městské hromadné dopravy a Místecké ulice.

Rekultivace potrvá rok a půl

Kdy se halda poprvé otevře lidem z Ostravy a okolí není úplně zřejmé, už teď je ale jisté, že dříve než v roce 2016 to nebude, protože halda by se teprve letos měla začít rekultivovat.

„Jsme ve stadiu výběru dodavatele specializovaných prací. Ministerstvo financí nyní vybírá dodavatele, který by mohl být smluvně potvrzený snad někdy začátkem léta. Samotná realizace zakázky na rekultivaci haldy pak potrvá 18 měsíců," uzavřela mluvčí strojírenských Vítkovic.

Autor: Jakub Malchárek

10.4.2014 VSTUP DO DISKUSE 22
SDÍLEJ:
Čivava na místě, kam dopadla po vyhození z okna.
3

Kvůli zabité čivavě si Skoupý za Havířov už nekopne

Ilustrační foto.

Cestování do Hlučína komplikuje výluka

Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm: skončí chátrání?

Frenštátský hotel Vlčina se možná opět stane vyhledávaným cílem turistů, kongresmanů a třeba i hráčů. Komplex chce koupit skupina Synot.

Hodiny se vrátily na „Alšák“

Třístranné klasické ciferníkové hodiny jsou od úterý zpět na Alšově náměstí v Porubě. Byť už ne jako dříve na jeho severní straně, nýbrž na opačné u nástupní stanice autobusů.

Užili si dovolenou i festivaly. Teď už krajští lídři vyhlížejí volby

/ANKETA, KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017/ Volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční 20. a 21. října, do včerejška ale musely strany podat své kandidátky. Kdo jsou lídři v Moravskoslezském kraji a jak v létě nabírali síly do předvolebních soubojů?  

Startuje podzimní TIP liga. Vyhrajte pivo či celosezonní permanentku na Baník!

Kromě klasického tipování o atraktivní ceny si pro vás redakce Moravskoslezského deníku připravila i jednu novinku – soutěž týmů!

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení