VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grand Restaurant Festival povznese do nebe lahůdek

Ostrava -V Ostravě v sobotu začíná zajímavá akce, která milovníkům dobrého jídla nabídne kulinářské speciality za příznivé ceny. Ve třech restauracích potrvá Grand Restaurant Festival až do půlky února.

14.1.2011
SDÍLEJ:

Zakladatelem Grand Restaurant Festivalu, je Pavel Maurer, známý především jako vydavatel každoročního žebříčku nejlepších českých restaurací.Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

DENÍK ZAUJALO

Je libo roládka z vepřového bůčku plněná masovou fáší a listovým špenátem, marinované foie gras v becherovce nebo byste raději grilovaného sumce s gratinovaným fenyklem a omáčkou z pečených paprik?

Tyto a další zajímavé pokrmy mají lidé možnost ochutnat ve třech ostravských restauracích, které se zapojily do celorepublikové akce Grand Restaurant festival, jež se bude letos poprvé konat nejen v Praze, ale i v několika dalších českých městech.

„Její podstatou je nabídnout zájemcům o gastronomii možnost ochutnat luxusní pokrmy ve špičkových restauracích za přitažlivé ceny od dvou do šesti set korun. Záleží na tom, zda si vyberete jedno-, dvou- či tříchodové menu. Každá z restaurací pro festival připraví mistrovský kousek šéfkuchaře, nejlepší jídlo od maminky a regionální specialitu,“ přibližuje zakladatel akce Pavel Maurer.

Zájemci se musí nejprve zaregistrovat na internetových stránkách www.grandrestaurantfestival.cz, kde si vyberou restauraci, datum, čas a druh ochutnávky. Poté, co svou objednávku zaplatí, obdrží voucher s kódem, kterým se ve zvolené restauraci prokáží.

Zájem lidí o festival je velký


V Ostravě budou od této soboty až do úterý patnáctého února zapojeny do Grand Restaurant Festivalu restaurace v Zámku Zábřeh, v hotelu Park Inn a v hotelu Clarion (bývalý Atom – pozn. redakce).

„Oslovil nás Maurerův výběr, protože jsme v jeho katalogu restaurací, s tím, že festival letos poprvé rozšiřují do Ostravy. Považuji tuto akci za velmi dobrý nápad a věřím, že se to rozjede a příští rok se bude konat ve více restauracích ve městě,“ vyjádřil se Radovan Koudelka ze zábřežského zámku.

Sumce, jehněčí kotletky nebo kachní stehno, které zde nabídnou k ochutnávce, lidé podle jeho slov najdou běžně na jídelním lístku restaurace, v rámci festivalu si však tyto pokrmy budou moci dát za výhodnější ceny.

„Při objednávce pouze jednoho jídla host dostane běžnou porci, pokud půjde do dvou- či tříchodového menu, tak budou porce o něco menší, aby se daly sníst,“ uvedl ještě Koudelka a dodal: „Zájem je lidí velký, a to ještě festival nezačal. Grand Restaurant je zkrátka zavedená značka. Podle mě vzniká v Ostravě nová dobrá tradice.“

Kuchaři se můžou předvést


Jako velmi zajímavou akci, která přináší Ostravanům i zájemcům z jiných měst regionu možnost užít si kvalitu pokrmů a stolování a prezentuje umění šéfkuchařů, vidí Grand Restaurant Festival také Michael Seifert, manažer gastro oddělení hotelu Park Inn. V něm vládne kuchyni zkušený Španěl Miguel Moraga.

„Doufáme, že se festival osvědčí. Ať i v Praze vidí, že v Ostravě fungují dobré restaurace, kde se podávají kvalitní jídla,“ vyjádřil se Seifert s tím, že Park Inn nabídne v rámci festivalu asijskou kachnu, která je mezi hosty nejvíce oblíbená. Dále pak dvě speciální novinky – marinované foie gras a hovězí filet Mignon.

Trojlístek restaurací zapojených do festivalu uzavírá Clarion Congress Hotel. Jeho degustační menu nabízí k ochutnávce roládku z vepřového bůčku plněnou masovou fáší a listovým špenátem, ragú z krůtího svalu ve smetanové papričce a polovičku dozlatova pečeného kuřátka, plněného mandlovou nádivkou.

„Zapojili jsme se do tohoto festivalu, protože si myslíme, že naše restaurace patří mezi nejlepší v regionu. Je to velmi dobře vymyšlený projekt. Snad se akce ujme a bude pokračovat i v dalších letech,“ uvedl Radim Beneš, ředitel hotelu Clarion.

>> Festivalová nabídka jídel v Ostravě


* Clarion Congress Hotel, Restaurace Harmonie

Mistrovský kousek šéfkuchaře:
Roládka z vepřového bůčku plněná masovou fáší a listovým špenátem, podávaná s tradičním českým hrachovcem.

Regionální / národní specialita:
Ragú z krůtího svalu ve smetanové papričce s domácími bramborovými škubánky, sypané čerstvě krájenou zelenou petrželí.

Nejlepší jídlo od maminky:
Polovička dozlatova pečeného kuřátka, plněného mandlovou nádivkou s karotkovým pyré.


* Park Inn Hotel, Restaurace Bamboo

Mistrovský kousek šéfkuchaře:
Asijská kachna pečená se zeleným pepřem s tmavou omáčkou ze sojových bobů a rýží

Regionální / národní specialita:
Marinované foie gras v becherovce, s konfitovanými švestkami a lískovými ořechy

Nejlepší jídlo od maminky:
Hovězí filet Mignon, marinovaná zelenina Manhattan pyré se jmelím


* Restaurace Zámek Zábřeh

Mistrovský kousek šéfkuchaře:
Grilovaný sumec s gratinovaným fenyklem a omáčkou z pečených paprik, podávaný s mlatovým chlebem

Regionální / národní specialita:
Beskydské jehněčí kotletky s cibulovo-hříbkovým ragú, podávané s česnekovými brambůrky a kroupovým rizotem

Nejlepší jídlo od maminky:
Pečené stehno z domácí kachny v šouletu s česnekem a majoránkou
V rámci festivalu jsou nabízeny tyto druhy ochutnávek (každá pouze pro 1 osobu):

* Základní ochutnávka – 1 jídlo dle výběru + 0,25 l minerálky – 200 korun
* Extra ochutnávka – 1 jídlo dle výběru + 0,2 l vína / 0,33 l piva + 0,25 l minerálky – 250 korun
* Dvouchodová degustace – 2 jídla dle výběru + 0,2 l vína / 0,33 l piva + 0,25 l minerálky – 450 korun
* Tříchodová degustace – 3 festivalová jídla + 2×0,2 l vína / 2×0,33 l piva + 0,25 l minerálky – 600 korun

Autor: Martin Pleva

14.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nehoda na dálnici.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Marek Hlinka

Doufám, že doma ukážeme jinou tvář, přeje si záložník Baníku Marek Hlinka

Muž chtěl znásilnit ženu u zastávky Dřevoprodej v Hrabůvce. Policie hledá svědky

/VIDEO/ Ostravští policisté vyšetřují další případ pokusu o znásilnění. Vše se odehrálo v sobotu 12. srpna kolem osmé hodiny ráno v Ostravě-Hrabůvce na ulici Místecká, u zastávky Dřevoprodej ve směru do centra.

AKTUALIZUJEME

Vlak smetl na přejezdu mezi Baškou a Pržnem auto, řidička zemřela

/FOTOGALERIE/ Neštěstí se stalo v pátek dopoledne na železniční trati mezi Baškou a Pržnem. Vlak tam na železničním přejezdu na dolním konci Pržna smetl auto.

Na Hlubině vznikl ráj pro kutily

/FOTOGALERIE/ Šlapu na pedál, kruh se roztáčí. Rychleji a rychleji. Hlína mi prochází semknutými dlaněmi; cítím, jak se z ní začíná formovat budoucí mísa. K ní však vede ještě dlouhá cesta. Můj první hrnčířský, a později i šicí den začíná…

Kvůli filmařům bude uzavřena část města

Část Hlavní třídy, Třeneckého ulice a parkoviště u magistrátu obsadí o víkendu v Havířově filmaři. Produkce České televize požádala město o součinnost při tvorbě filmu Dukla 61. Natáčení se neobejde bez dopravního omezení.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení