Více než pět set kusů rozmanitého zboží od holicího strojku po pekárnu na chleba bylo prodáno prostřednictvím internetového portálu Aukro. V polovině listopadu zde Armáda spásy s portálem prodejtodal.cz zahájila akci, jejíž výtěžek má sloužit k vybavení patnácti sociálních bytů v Ostravě a Karviné.

Nepotřebné věci

„Provozujeme službu, která jednoduše za zákazníka prodá jeho nepotřebné věci. K zákazníkovi dojedeme až domů, vyzvedneme si jeho předměty, které potom za něj prodáme a podělíme se o zisk z prodeje. Sám zákazník si může tedy zvolit, které předměty z jeho zásilky budou prodány se ziskem pro charitu. Lidé tak jednoduchou cestou přispějí na dobrou věc, a prodaná věc navíc udělá ještě radost někomu dalšímu," vysvětlila princip Eva Pavlíková z portálu prodejtodal.cz.

Jak doplnila, akce vzbudila mezi lidmi relativně velký ohlas. „Nejčastěji zákazníci na charitu posílají různé doplňky do bytu, oblečení nebo knihy, už jsme prodávali i otočné křeslo, mobilní telefony nebo různé dětské hračky," popisuje. Jako kuriozitu, předmět, který lidé nabídli do charitního prodeje, vzpomněla například antistresové gumové prso nebo břišní pás. „Z běžného prodeje ale u nás najdete opravdu cokoliv od drobností do domácnosti po náhradní díly na auto," podotkla.

Sociální bydlení

Peníze z této charitativní akce Armády spásy budou použity na vybavení patnácti sociálních bytů pro potřebné v Karviné a v Ostravě. Do těchto bytů je potřeba zakoupit postele, psací stoly pro děti, židle nebo skříně. „Výtěžek použijeme například na obnovu a vybavení bytů v Přívoze a Porubě," doplnil Tomáš Surovka, oblastní ředitel Armády spásy pro severní Moravu a Slezsko.

Pokud lidé mají o charitativní bazar zájem, mohou se do něj stále zapojit. „Stačí si objednat jednoduchý svoz zdarma na webových stránkách http://www.prodejtodal.cz a o vše ostatní se postaráme," podotkla Pavlíková s tím, že i do budoucna mají zájem obdobné projekty opakovat.