Ostravští městští zastupitelé hlasovali o třech možných variantách o plošném zákazu hazardu na území, o jeho regulaci a o možnosti přenechání rozhodnutí o znění vyhlášky novému zastupitelstvu. Ani jeden z návrhů však nezískal potřebnou většinu hlasů. Stále tak zůstává platná zakazovací vyhláška z roku 2011, která na základě uvážení městských obvodů určuje lokality na území celého města, ve kterých nesmí být hazard provozován.

Předkladatelem návrhu byl náměstek primátora Tomáš Petřík, který dva roky připravoval regulovanou variantu vyhlášky, která město vyšla na půl druhéhomilionu. „Je pro mě zklamání, že nebyla přijata varianta, která by hazard na území města omezila o 67 procent a zároveň by zčásti zachovala příjmy do městského rozpočtu," uvedl předkladatel, náměstek Petřík, a dodal, že na příštím zasedání tedy nebude návrh znovu předkládat k projednání.

Je však stále ještě možné, že se materiálem bude zastupitelstvo v tomto složení naposledy zabývat. „Návrh neprošel pouze o jeden hlas, pokusím se tedy nejprve sehnat dostatečný počet zastupitelů, abych pak mohl návrh přímo předložit," řekl Deníku zastupitel Petr Mihálik, který na včerejším jednání navrhl, aby se ke dvěma předloženým variantám přidalo i hlasování o plošném zákazu.

Čtvrtá varianta?

Podle náměstka primátora Dalibora Madeje je rozhodování o regulaci hazardu těsně před volbami velký zásah. „Myslím si, že není správné, aby lidé, včetně těch, kteří nebudou v novém zastupitelstvu, a nebudou tedy sestavovat rozpočet, rozhodovali o téměř 300 milionech na příjmové straně rozpočtu. Pokud však tento návrh opět vzejde na říjnovém zastupitelstvu, budu navrhovat variantu deadlinu pěti let. Pět let z důvodu návratnosti investic, po uplynutí této doby by město vyhradilo brownfield na území města, kde vznikne lokalita určená pouze pro provozování hazardu," podotkl Dalibor Madej. Městský rozpočet si ročně z hazardu přijde na zhruba 280 milionů korun.