Společně budou řešit vyhrocenou situaci ve Fakultní nemocnici Ostrava i další setrvání ředitele Evžena Machytky ve funkci.

„Obdržel jsem petici, kterou podepsalo 34 přednostů, primářů a jejich zástupců Fakultní nemocnice Ostrava. Rostoucí napětí v této v nemocnici, atmosféra strachu, nejistoty a personální politika ředitele nemocnice Evžena Machytky je velmi trápí,“ řekl Vondrák.

Šéfka odborů FNO Zuzana Sargová.
KAUZA FNO: Výroky ředitele Machytky jsou nehorázné, říká šéfka odborů Sargová
Ondřej Šimetka
Odvolaný šéf porodnice FNO: Většina přednostů vyjádřila řediteli nedůvěru!

Otevřeně se zastal všech 3300 zaměstnanců v největším zdravotnickém zařízení v regionu.

„Jejich obavám rozumím, už několikrát jsem na neudržitelnost situace v této nemocnici upozorňoval ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a znovu o tom budeme jednat na páteční společné schůzce v Ostravě, které se zúčastní i ostravský primátor Tomáš Macura. Na vážnost situace jsem upozorňoval i premiéra Andreje Babiše. Z pozice hejtmana ani primátora nemůžeme do personálních záležitostí nemocnice zasahovat, to je věcí ministra zdravotnictví,“ zopakoval Vondrák.

„Jsem přesvědčen o tom, že Fakultní nemocnice Ostrava potřebuje krizové řízení, které situaci stabilizuje. Tento názor budu při jednání s panem ministrem prosazovat. Pojem krizového managementu je často využíván ve spojitosti s válečnými konflikty. Mrzí mě, že to došlo tak daleko a ve Fakultní nemocnici Ostrava už se válčí,“ dodal hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Adam Pavlík, syn Věry Špinarové, na snímku s mámou před jejím turné v roce 2013.
Sochu musí předělat, nebo zbourat, říká syn Věry Špinarové
Okresní soud v Ostravě-Porubě. Ilustrační foto.
Tragédie v ostravském nákupním centru: zřejmě rozhodnou posudky

OTÁZKA K TÉMATU

Zeptali jsme se Dagmar Žitníkové, předsedkyni Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR:
Sledujete, eventuálně už řešíte situaci ve Fakultní nemocnici Ostrava?Samozřejmě a jsme tím, co tam probíhá, velmi znepokojeni! Došlo bohužel na slova Zuzany Sargové, šéfky základní organizace našeho svazu ve FNO. Ta už při volbě současného pana ředitele vyslovovala pochyby, zdali je skutečně vhodným adeptem na tento post, protože se řízením organizace, jakou je FNO, neměl žádné předchozí zkušenosti. Za náš odborový svaz jsme upozornili pana ministra zdravotnictví, aby začal situaci neodkladně řešit. Je totiž velmi tristní. Dá se říci, že tak vypjaté, to v českém zdravotnictví – alespoň za éru, kterou já pamatuji – nebylo. Pan ministr by se měl skutečně zamyslet nad tím, zdali je nynější ředitel FNO člověkem na svém místě…

Také proti odvolání Ondřeje Šimetky z pozice přednosty Gynekologicko-porodnické kliniky FNO vznikla na internetu petice, která ve čtvrtek večer (18. října 2018 v 18 hodin) měla 1234 podpisů - více zde.

Více o současné vyhrocené krizi ve Fakultní nemocnici Ostrava se dočtete v pátečním tištěném vydání Moravskoslezského deníku.

Ostravská socha Věry Špinarové se stala terčem vtipů na internetu.
Ostravská socha Věry Špinarové se stala terčem vtipů na internetu
Autorem sochy Věry Špinarové v Ostravě je David Moješčík.
Fenomén "Špinarka" aneb Jde stále jen o sochu? Podle autora za vše mohou fotky