Zda se na pozemku Hotelového domu Jindřich, jehož posledními uživateli z řad veřejnosti se stali návštěvníci festivalu Colours of Ostrava 2007, rozrůstá džungle, zůstává pohledům z ulice skryto.

Celý areál totiž zůstává obklopen opravdu důkladně postaveným překližkovým plotem o výšce tří až pět metrů. Jaké to je uvnitř, se dá jen odhadovat.

Hotelový dům Jindřich patří skupině Asental Group (následovníku firmy RPG Real Estate, která ho získala v Bakalově nemovitostním portfoliu).

Čtěte také: OSTUDY OSTRAVY: Přednádraží v Přívoze? Jako po válce…

Považujete Hotelový dům Jindřich za ostudu Ostravy? Hlasovat můžete na této stránce v anketě pod článkem.

Ta nechce na pozemek, natož dovnitř do objektu zřejmě právě s ohledem na zhoršující se technický stav mnoho let neudržovaného hotelového domu nikoho vpustit. „Nebylo by to bezpečné!" uvádí tiskový mluvčí vlastníka Tomáš Neščák.

Čas se na Jindřichu zastavil doslova i v podobě sloupových hodin před průčelím v Nádražní ulici ukazujících za dvě minuty poledne (nebo půlnoc). Pohled ze zadní strany od Ostrčilovy ulice odhalují rozbitá okna i opadávající fasádu.

Pozornějšímu pozorovateli také neunikne vzpomínka na svého času populární bar Satelit, jenž byl součástí tohoto komplexu. Celková výměra areálu HD Jindřich činí asi 22 tisíc metrů čtverečních.

„A my to máme u baráku pod nosem. Jindřich dopadl tak jako spousta dalších staveb, které vznikly pro potřeby horníků. Nehodí se asi nikomu do krámu. Chtěli ho zbourat stejně jako náš slavný mrakodrap hned vedle, ale nakonec tu obojí straší a dlouho bude," míní lidé ze sousedního paneláku.

Hotelový dům Jindřich, březen 2017.Zdroj: Deník/Pavel Sonnek

Radost ze současného stavu Jindřicha mají jen tvůrci graffiti, kteří dostali pravděpodobně se svolením majitele možnost tvořit na oplocení. Měnící se barevné malby jsou jedinou změnou v lokalitě, na kterou upozorňuje hlášením zastávky „Hotelový dům Jindřich" i dopravní podnik v tramvajích.

Hotelový dům Jindřich vznikl v prostoru bývalé černouhelné šachty stejného jména, z níž zůstala jen charakteristická jámová budova s těžní věží jediná v centru Ostravy. V příštím roce uplyne šedesát let od zapsání Dolu Jindřich do seznamu památek.

Mohlo by vás zajímat: Strašidelně prázdný věžák uprostřed Ostravy aneb Na návštěvě v mrakodrapu

K TÉMATU

Radnice je optimistická Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz podle mluvčí Jany Pondělíčkové s vlastníkem areálu Jindřich spolupracuje. „Na základě našich požadavků se zde projektuje. Konkrétně například zprůjezdnění Ostrčilovy ulice ve směru na Zborovskou a Gorkého ulice ve směru na Nádražní, a dále vznik nových parkovacích míst po obou stranách Nádražní ulice," řekla Pondělíčková. Stavební úřad sice ještě nemá žádné žádosti o povolení staveb, ale radnice věří, že „na tom společnost Asental pracuje".

Jindřich Center Ostrava Tak nazývá Asental Group areál hotelového domu a také projekt jeho rekonstrukce. „Navenek se může zdát, že se zde nic neděje, ale zahájení prací a tedy zásadní posun závisí na jedné podstatné okolnosti získání klíčového nájemce pro přibližně 12 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch, které v objektu jeho přestavbou vzniknou, a kde by mohlo pracovat až 1200 lidí," vysvětluje mluvčí vlastníka Tomáš Neščák s tím, že podstatná část objektu zůstane zachována. V přízemí se počítá s komerčními prostory, v patrech několika bloků s kancelářemi a rovněž s „menší rezidenční částí s byty určenými k prodeji". V zadní části by mělo vzniknout asi 200 parkovacích míst. „Současný stav tohoto objektu skupina Asental vnímá jako neuspokojivý, uvědomuje si dopad na kvalitu života v lokalitě Nádražní ulice, nicméně činí veškeré kroky pro nápravu," uvádí Neščák. Co se památkové chráněné jámové budovy s těžní věží Dolu Jindřich týká, ta má navazovat na přízemí s komerčními prostory a sloužit veřejnosti. 

Mohlo by vás zajímat: Štěrkovnu v Hlučíně čeká revitalizace. Ministr Babiš na ni přislíbil 500 milionů 

Anketa

Považujete Hotelový dům Jindřich za ostudu Ostravy?

Jarmila Rusínová, 64 let, Ostrava:

Už by měl zmizet tak jako ta příšera, která stála naproti Domu kultury. Město by to mělo buď srovnat se zemí nebo tam postavit byty.

Michaela Kozlová, 21 let, Budišovice:

Na mě to vyloženě negativně nepůsobí, ale pokud má město prostředky na rekonstrukci, tak proč ne. Za ostudu to nepovažuji.

Bára Branná, 20 let, Český Těšín:

Nemyslím si, že je to vyložená ostuda Ostravy, ale něco by s tím město dělat mohlo.

Seriál Deníku Ostudy Ostravy - všechny díly najdete zde