„Jednoznačným hitem pro letošní sezonu Léto 2017 budou bezpochyby jednodílné plavky. Ať už zvolíte decentní provedení nebo výraznější kousek v podobě rafinovaně střižených monokin," řekl na úvod stylista ostravské agentury Fa fashionable Luděk Šmehlík.

Letos si s barvami a vzory přijde na své snad téměř každá. Výběr je obrovský a trendy je téměř vše, proto by se dámy měly zaměřit naopak především na zajímavý střih.

„Perličky, flitry, ozdobné kamínky a další třpytivé aplikace jsou již minulostí, trendem jsou matné materiály, smyslné šněrování a výrazná kombinace se síťovinou," vyjmenoval ostravský personální stylista Luděk Šmehlík.

A jaká jsou základní pravidla při výběru vhodného střihu plavek? „Pokud má žena užší ramena a širší boky, doporučuji odpoutat pozornost od spodní části těla výrazným zdobeným vrškem a doplnit kompletek jednobarevným spodkem toto pravidlo funguje i v případě postavy obráceného trojúhelníku (širší ramena,užší boky).

Pokud má žena problematičtější partie, jako je širší hrudník, větší bříško a silnější stehna je třeba od problémových partií odvézt pozornost a opticky je co nejvíce protáhnout a zúžit. Ideální jsou plavky jednodílné, případně tankiny, které dokáží problematické bříško skrýt, pomocníky jsou také nejrůznější plážové sukně, tuniky, parea a šátky," doporučuje Luděk Šmehlík.

Před prvotním použitím plavek se doporučuje lehce je propláchnout ve vlažné vodě s neutrálním pracím prostředkem a nechat volně prověsit a proschnout, rozhodně ne násilně ždímat. Pro co nejdelší zachování pružnosti materiálu a střihu byste to takto měly udělat po každém použití. Nejméně škodlivé pro plavky jsou místní sladkovodní lokace. Opravdovým zabijákem elasticity a barvy jsou přechlorované bazény a slaná mořská voda.

„Tomuto opotřebení se standardně nedá příliš zabránit a jedná se o běžný jev způsobený užíváním výrobku," dodává na závěr stylista agentury Fa fashionable Luděk Šmehlík.

Jak vypadá letošní plavkový úlet? Výrobci v honbě za originalitou experimentují se střihy, a ne každý experiment se vydaří trend plavek ve stylu bandeaukiny doplněné o nejrůznější popruhy a řemínky, může díky své svázanosti a neforemnosti působit až nelichotivým dojmem o raritu se pak jistě postarají zcela odlišné, nábožensky založené plavky burkiny, které jsou pro západní ženu zcela nevšední záležitostí.

Malý plavkový slovníkMonokiny - jednodílné plavky
Bikiny - dvoudílné plavky
Burkiny - plavky zahalující celé tělo
Tankiny - oddělený vrchní a spodní díl plavek, vrchní díl má podprsenku prodloužený v top, který sahá až k dílu spodnímu (taková košilka)
Bandeaukiny - pás tkaniny, která obepíná ženská prsa, bez ramínek, rukávů a mimo rameno, jednoduchá podprsenka.

Spoltex Kravaře je rodinná firma. Jedna z mála v Česku, která podprsenky vyrábí.
Podprsenky z Kravař: v Praze chtějí bambus a krajku, jižní Morava větší velikost
Rozmarné slavnosti řeky Ostravice 2017
OBRAZEM: Rozmarné slavnosti řeky Ostravice