Mezi Čechy je v tomto oboru elitou, byť je mu teprve jednadvacet let. Nebo spíše právě proto! Pro mladé lidi je Karel Kovář, byť tímto jménem jej mnozí možná ani neznají, idolem. Stejně jako dříve herci nebo fotbalisté.

Podle toho vypadají i posluchači. Drtivou část tvoří děti odhadem od osmi do čtrnácti let. Zbytek jejich o několik generací starší doprovod.

„To je rozdíl proti sestavě, co přišla předevčírem, co?“ glosuje s manželkou trefně jeden z otců, jako by mi četl myšlenky.

I proto Kovy začíná něčím, co je pro většinu dětí nového milénia stěží představitelné.

„Až do dvanácti let jsem vyrůstal ‚offline‘. Když jsem byl na základce, smart phone ještě ani neexistoval,“ připomíná Kovy, jenž oponuje kritice, že dnešní děti pomalu nepustí chytrý telefon z ruky.

Petr Fiala v rozhovoru pro Deník.
Petr Fiala pro Deník v Ostravě: Snažím se jít s ODS jinou cestou

„Spousta mladých díky tomu dnes velmi brzy umí dobře anglicky. Je však důležité, jak u něj ten čas tráví,“ nabízí svůj pohled česká jednička na portále YouTube.

Zřejmě však nemyslí trávení času tak, jak si usmyslel asi devítiletý chlapec v první řadě, který většinu z těch pětasedmdesáti minut, co Kovy hovoří, nepustí mobil z ruky a neustále si na něm hraje. To ostatní doslova visí na každém jeho slově.

„Kovy je můj nejoblíbenější! Zaujalo mě, jak natáčí svá videa, jakým způsobem paroduje a zpívá,“ chrlí čtrnáctiletý Ostravák Šimon Rigo.

„Nejlepší jsou jeho hlášky ve videích. Sleduji taky, jak hraje hry. Chtěl jsem jej vidět naživo,“ přidává dvanáctiletý Patrik Šimůnek. Oba se shodují, že si hned koupí jeho novou knihu. Ano, i tímto směrem dnes youtubeři cílí.

Hudební festival Colours of Ostrava 2018 v Dolní oblasti Vítkovice, 19. července 2018 v Ostravě.
Colours of Ostrava: pivo levnější než Kofola

Smích z pléna vyvolává dotaz malé slečny, která se jej ptá, jestli se považuje za dobrý, nebo špatný vzor pro novou generaci. Většina debaty se ale nese na vysoké a vážné úrovni. Kovy třeba svou zálibu neváhá označit za povolání, což se dnes stává běžné. Nejen proto, že týdně má kolem patnácti reklamních nabídek společností pro svou tvorbu.

„Někdy přemýšlím o budoucnosti. Té vzdálené. Bude ze mě vlogující důchodce (natáčející videa na internetu, pozn. red.), který popisuje, jak tráví svůj obvyklý den v Kauflandu a pak v domově důchodců?“ směje se Kovy.

Větší povídání s ním přineseme v některém z příštích vydání Ostravského týdeníku.

Hudební festival Colours of Ostrava 2018 v Dolní oblasti Vítkovice, 18. července 2018 v Ostravě.
Colours: přehlídka pláštěnek všech barev

Kdo je Kovy?
21letý Karel Kovář se rozhodl upřít veškerou sílu na YouTube. Zřejmě správně. Magazín Forbes jej označil za 17. nejvlivnějšího Čecha na sociálních sítích a za 20. nejtalentovanějších Čecha do třiceti let. Na svém YouTube kanále má už bezmála 750 tisíc odběratelů videí. Jeho nejúspěšnější parodie na píseň Despacito má přes devět milionů zhlédnutí! Často ale cílí i na témata, do nichž se ostatní nepouštějí, třeba politiky. Sám říká, že aby nějaké video natočil, musí mít myšlenku, smysl a poselství. Nedávno přiznal, že je gay.

Tisková konference FC Baníku Ostrava.Na fotografii zleva Michal Bělák, Marek Jankulovski, Bohumil Páník, Jan Laštůvka
Baník míří výš, už se nechce nervovat v sestupových vodách
Komentovaná prohlídka s průvodcem Julkem opuštěným ostravským ghettem.
První prohlídka Pragulic v Ostravě aneb Opuštěné romské ghetto