Jedna sprcha pro děti i dospělé a pro mytí žlab s jedním výtokem a odpadem do lavoru. Pro mytí rukou po použití záchodu lavor.

Holé matrace, značně opotřebené a špinavé. Prach, pavučiny a mrtvý hmyz. Potraviny skladované dohromady s technickými kapalinami. V chatkách odpadky a špína a v jídelně na stolech zbytky od večeře z předchozího dne.

Tak vypadal prázdninový tábor ve Srubu Klubu českých turistů Baník Ostrava v Ostravici ještě před týdnem, kdy zde dorazili na kontrolu hygienici.

„Rekreovaly" se zde zhruba čtyři desítky dětí do 15 let na zotavovací akci českotěšínského spolku Asociace TOM ČR.

„Byl to jeden z nejhorších táborů, které jsme kontrolovali. V posledních pěti letech se nám nestalo, že bychom museli tábor zavírat. K tomu přistupujeme, jen když se jedná o závažné nedostatky, které by mohly ohrozit zdraví dětí," řekla Michaela Pavelková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých z Krajské hygienické stanice Ostrava.

Neohlášená akce

Na místě hygienici zjistili, že akce nebyla ani ohlášená, jak to nařizují příslušné paragrafy. Nebyly zajištěny základní požadavky pro osobní hygienu účastníků, ubytování a stravování ani celkový úklid před zahájením či v průběhu akce. Nedostatky byly i ve zdravotnické dokumentaci dětí, které se akce zúčastnily.

Na základě toho byl tábor na dva dny uzavřen. Další provoz hygiena povolila až poté, co byly nedostatky odstraněny.

„S provozovatelem určitě zahájíme správní řízení," doplnila Pavelková.

Jsou prázdniny a hygienici vyrazili jako každoročně na kontrolu táborů a zotavovacích akcí pro děti. Jen v našem kraji jich pořadatelé nahlásili přes 150. Nejvíce na Frýdecko-Místecku, Opavsku, dále na Bruntálsku a Novojičínsku. Zrekreovat se na nich má téměř 14 tisíc dětí. A i když doktorka Pavelková říká, že více než polovina z již provedených 33 kontrol byla v pořádku, více či méně závažné prohřešky se našly.

Nedostatky ve stravování

„Nejčastěji jde o nedostatky ve stravování. Například jsme našli chlazené maso, které bylo zamražené a navíc s prošlou dobou spotřeby. Nebo nezlikvidované zbytky potravy z předešlého dne. Rovněž kvalita pitné vody byla v některých případech nevyhovující, a přesto ji používali," popsala Pavelková.

Menší pochybení řeší kontrola na místě blokovou pokutou. Ta může dosáhnout až pět tisíc korun. V nejhorších případech mohou hygienici tábor uzavřít a provozovatele čeká správní řízení. Finanční postih je v tomto případě mnohem citelnější. Nicméně podle Pavelkové ke krajnímu řešení přistupují výjimečně. Průměrná bloková pokuta se podle jejích slov pohybuje kolem šesti stovek.

Prázdniny jsou v polovině a další stovky dětí se do táborů chystají. Stejně jako hygienici na jejich kontrolu. „Podle plánu ministerstva zdravotnictví máme zkontrolovat zhruba třicet procent zotavovacích akcí. Když přijde jakýkoli podnět, tak jej také prošetřujeme," dodává Michaela Pavelková.