Narozdíl například od nehod, kdy podle mluvčího Dopravního podniku Ostrava (DPO) Miroslava Albrechta dochází k dočasnému přerušení dopravy daleko častěji.

„U tak vyhroceného incidentu jako ve Vítkovicích se nedá divit, že řidič linky číslo 12 okamžitě zastavil a problém řešil. Byť na takovém místě, že nemohly projíždět tramvaje v protisměru. Pokračováním v jízdě a nečinností by se mohla situace zhoršit. Pokud by došlo k újmě na majetku či zavedení náhradní dopravy, daly by se vyčíslit konkrétní výše finanční škody. Takto byl DPO hypoteticky tratný jen na tržbách," vysvětluje Albrecht k události z Mírového náměstí.

Potyčky mezi cestujícími podle něj mají hlavně charakter strkanic či menších rvaček. O mnoha z nich se ani samotní šoféři nedozví.

Přečtěte si také: Výtržnická rodinka přerušila provoz tramvají v Ostravě-Vítkovicích

„Kuriózních případů moc nebývá. Z posledních let si vybavujeme muže ohánějícího se v tramvaji sekyrou. Avšak několikrát do roka zaznamenáváme napadení našich pracovníků ze strany pasažérů, jejichž výsledkem je pracovní neschopnost. Někdy i na více týdnů," líčí Albrecht s tím, že samostatná kapitola je revizoři versus černí pasažéři.

„Zde jsou útoky velmi časté. Slovní výpady či žduchání přitom kolegové z odboru přepravní kontroly skoro ani nesepisují. Vážnějších incidentů je pak okolo deseti za rok," podotýká mluvčí.

DPO taktéž považuje tramvaje, trolejbusy a autobusy ve městě za bezpečné.

„Jsme o tom přesvědčeni. Systematicky pracujeme jak na modernizaci vozového parku, tratí i zastávek, tak na ochraně i pohodlí cestujících. A to prostřednictvím kamer, oznamovacích a zabezpečovacích systémů či bezbariérových přístupů," zakončuje Albrecht.

K TÉMATU

Policisté hledají svědky
Jeli jste v pondělí tramvají číslo 12 z centra směrem na Dubinu, v níž ve Vítkovicích mezi 13.30 a 13.40 hodin manželský pár ve věku 29 a 32 let napadl spolucestující ženu? Policie hledá svědky případu, který zatím posuzuje jako přečin výtržnictví s trestní sazbou až dvou let vězení. Přihlásit se můžete na Obvodním oddělení Policie ČR ve Vítkovicích či na lince 158!

ZAJÍMAVOST

22 minutTaková je průměrná doba cestování v ostravské MHD. Tramvajáci, trolejbusáci a autobusáci tvrdí, že za tu dobu se dá dojet například k nejbližšímu zdravotnickému zařízení. Snad i proto se ve vozech dlouho nenarodilo miminko. Kolapsy i úmrtí nicméně řidiči evidují.