Také se zhoršil stav chronicky nemocných lidí. Jak to udělat a zdravotním potížím se letos vyhnout?

Lékař interního oddělení Vítkovické nemocnice Vladimír Jetmar míní, že nejlepší by bylo držet se i o Vánocích obecných pravidel správného stravování, to znamená jíst střídmě a nepřejídat se. „Je to těžké, ale snad by stačilo alespoň nekonzumovat ve velkém množství páté přes deváté tučné, pečené, smažené a sladké potraviny spláchnuté alkoholem navrch," řekl internista.

Ilustrační fotoUpozorňuje, že zejména chronicky nemocní lidé, které na svátky propustí z nemocnice, by měli dodržovat dietní režim doporučený lékaři.

„Pro tuto skupinu lidí mohou mít vánoční svátky a s nimi spojené hodování zvlášť nepříjemné následky, často se závažným zhoršením stavu. Typickými příklady jsou diabetici nebo pacienti s chronickým zánětem slinivky. Mnohdy jde o vědomé porušení diety, bohužel končící strávením zbytku vánočních svátků a Silvestra na nemocničním lůžku," upozornil lékař s tím, že opatrní by měli být také epileptici, kteří právě během svátků častěji dostávají záchvat, a také lidé s vysokým tlakem.

„U epileptiků může souviset zvýšený výskyt záchvatů s nadměrnou konzumací alkoholu během svátků. U lidí, kteří se léčí s vysokým tlakem, může být příčina také v tom, že Vánoce nejsou jen svátkem klidu a pohody, ale i nadměrného stresu a spěchu. Což jde ruku v ruce s vynecháním léků, popřípadě zjištěním, že došly, a pak už není čas si vyzvednout potřebný recept u svého lékaře," tvrdí Jetmar.

Rozumní by měli být i žlučníkáři, tedy ti lidé, kteří kvůli žlučníku drží celý rok dietu, a na Vánoce si nerozumně řeknou, že se na ni vykašlou, a nacpou se rybou, salátem a cukrovím. Střídmí by měli být podle primáře chirurgie Vítkovické nemocnice Pavola Holéczyho i zdraví jedinci, aby neskončili kvůli žlučníkové kolice na pohotovosti. „Hlavně pozor na tuky. Pokud již k záchvatu dojde, tak nic dále nejíst a nepít. Zejména ne alkohol. Ten se zklidněním žlučníku nepomůže, ale naopak situaci ještě zhorší," radí Holéczy.

I když se už lidé naučili bezpečně jíst ryby, přece jen se jim občas stane, že se jim zapíchne rybí kost do krku. „Nechte ji být a vyrazte k lékaři. Když se kost snažíme z krku vytáhnout, hrozí, že si poraníme hltan, může dojít ke krvácení sliznice a v horším případě si ji posuneme ještě níže," vysvětlil ředitel Městské nemocnice Ostrava, který zároveň šéfuje lékařské pohotovostní službě, Tomáš Nykel. Upozornil, že na nápor pacientů jsou připraveni také zubaři, kteří budou sloužit na jediné zubní pohotovosti v kraji.

„O vánočních svátcích se do Ostravy ze všech míst regionu sjíždějí stovky lidí s bolavými zuby. Službu držící zubaři na pohotovosti se téměř nezastaví. Na to je nejlepší prevence starat se o svůj chrup a pravidelně navštěvovat svého zubaře," konstatoval Nykel.