Takzvaná Doba zvýšeného nebezpečí vzniku požárů na území kraje byla vyhlášena na návrh hasičů. Umožňuje to zákon o požární ochraně. Vyhlášení je zveřejněno na úřední desce krajského úřadu a bude rozesláno také jednotlivým obcím s žádostí o jeho zveřejnění. Pro občany i právnické osoby to znamená povinnost dodržovat opatření, jak hrozícím požárům předejít.

„Zejména pro turisty, zahrádkáře, vlastníky lesů a podnikatele hospodařící v lesích a na porostech bude toto nařízení znamenat jistá omezení. Věřím, že situaci pochopí a zákazy budou respektovat. Jen tak můžeme předejít rozsáhlým škodám na majetku a na zdraví," uvedl hejtman Miroslav Novák.

Ředitel moravskoslezského krajského úřadu Tomáš Kotyza upřesnil, že v období sucha je například zakázáno plošné vypalování porostů, včetně staré a suché trávy. Na místech se suchým porostem, v lesích a ve vzdálenosti do padesáti metrů od okraje lesa se zakazuje kouření, rozdělávání a udržování otevřeného ohně a odhazování hořících nebo doutnajících předmětů.

Povinnosti přibyly také vlastníkům lesa, právnickým a podnikajícím fyzickým osobám hospodařícím v lese. „Musejí například vyznačit na přístupových cestách do lesa zákaz kouření, rozdělávání nebo udržování ohně, nespalovat v lese klestí a těžební odpad, udržovat lesní cesty, zejména ty, které vedou k požárem nejvíce ohroženým lokalitám, sjízdné a volné a další nařízení," upozornil Kotyza a doplnil, že zakázány jsou také například jízdy parních lokomotiv.

Konec doby zvýšeného nebezpečí vzniku požárů na území Moravskoslezského kraje opět stanoví krajský úřad a oznámí jej na úřední desce.

V Beskydech v pondělí sprchlo

Suchu nezabránil ani déšť, který v pondělí odpoledne zkropil Moravskoslezské Beskydy. Pršelo jen krátce a s malou vydatností. Například v Jablunkově meteorologové naměřil sotva čtvrt milimetru, v Horní Bečvě 2,5 milimetru srážek.