„Je to jak na housenkové dráze. Na to, že platíme za dálniční známku patnáct set korun ročně, je stav špatný," řekl Petr Štajner, jeden z řidičů, kteří dvacetikilometrovým úsekem dálnice projíždí denně.

Jedna oprava střídá druhou

Sotva Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo opravu mostů na přiváděči dálnice D1, čeká jej další oprava na zmiňované D1. Tentokrát se bude týkat zhruba dvacetikilometrového úseku zvlněné dálnice. „Dnes jsme podepsali smlouvu na částečné technické řešení úseku. Datum, kdy s opravami zvlněných úseků začneme, v tuto chvíli nejsem schopen říct. Bude to ale otázka týdnů," uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Podle informací Deníku se jedná o stejný problém jako u mostních přiváděčů použití nekvalitního podkladového materiálu. Ten způsobuje bobtnání povrchu, kvůli kterému se vozovka v určitých místech zvedá, a jízdu motoristům tak značně komplikuje.

Stejný problém?

„V případě problému se zvlněním hovoříme o několika stovkách metrů, kterých se to týká. Příčinou deformací vozovky je podle našeho odborného názoru materiál, takzvaný studený odval, který si Ředitelství silnic a dálnic objednalo v zadávací dokumentaci. Ten postupem času začal bobtnat," popsala pohled druhé strany mluvčí společnosti Eurovia Iveta Štočková. Podle ní Eurovia, zhotovitel dálnice D1 u Ostravy, na stavbu daných úseků použila vhodný materiál, který splňoval podmínky ŘSD.

Protože Ředitelství silnic a dálnic se ale použitý materiál „nezdá", požaduje, aby náklady na opravu jednotlivých úseků dálnice zaplatila právě Eurovia. Vše bude záležet na výsledném rozhodnutí arbitrážního soudu. Teprve pak by se mělo začít s opravami zvlněných úseků dálnice D1 u Ostravy.

Přes dvě miliardy

Náklady na odstranění vad a havarijního stavu všech reklamovaných úseků komunikace se podle odhadů ŘSD vyšplhají na částku 2,5 miliardy korun. „Jen samotná oprava mostních přiváděčů vyšla prozatím na 50 milionů korun," dodal mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

V souvislosti s problémy na D1 (dřívější D47) podalo Ředitelství silnic a dálnic celkem 20 trestních oznámení. Arbitrážních řízení mezi Eurovií a ŘSD probíhá několik.