Portfolio hromadné dopravy se poslední srpnový den rozšířilo o novou linku číslo 15, která pendluje mezi Dubinou a Výškovicemi po nově postaveném kolejovém propojení ulic Plzeňské a Pavlovovy.

Tramvaj měla u cestujících takový úspěch, že dopravní podnik od 14. prosince tuto linku v době špičky posílí. „Patnáctka" tak bude od 6.30 do 8.30 a od 13.30 do 16.30 hodin jezdit v desetiminutových intervalech. Dosud byly rozestupy mezi jednotlivými spoji dvacet minut.

„Zájem o tuto linku je větší, než jsme očekávali. Obdrželi jsme od občanů četné připomínky pro vyšší interval odjezdů," vysvětlil včera jednatel KODIS Jan Dvořák.

Zásadního přepracování jízdního řádu se dočkala také tramvaj číslo 5. Tu čeká největší změna za posledních dvacet let existence tohoto spoje mezi Vřesinou a Zátiším.

„Když linka vznikala, obce se nechtěly podílet na financování provozu," řekl Deníku jednatel KODIS.

„Dnes však stačí na trať vyslat článkové vozy a díky vzniklé úspoře mohou tramvaje jezdit častěji," doplnil. Cílem změny je zefektivnit provoz, ale především zatraktivnit cestování v pracovní dny dopoledne tím, že intervaly mezi spoji budou zkráceny z 60 na 30 minut. Zároveň budou změněny a sjednoceny jízdní řády v pracovní dny a o víkendech, aby si lidé lépe zapamatovali časy odjezdů. „Linka 5 pojede nově po většinu dne zpravidla v 6. a 36. minutu ze zastávky Vřesinská a vždy v celou hodinu a ve 30. minutu z konečné zastávky Zátiší," řekl Dvořák.

Lidem z Brušperku a okolí bude sloužit nová linka 374Nová autobusová linka číslo 374 bude od 14. prosince odbavovat Brušperk a okolí s nádražím v Ostravě- -Svinově. Ve zkušebním provozu nabídne za den čtyři spoje poveze ráno dospělé na směnu do práce, děti do škol a odpoledne zase zpátky.
Lidem, kteří dosud museli kombinovat autobusovou a tramvajovou dopravu, by se mělo cestování mezi Brušperkem a Svinovem zkrátit až o patnáct minut. „Lidé se nejrychlejší možnou trasou dostanou k přestupnímu terminálu Svinov mosty. Autobusy budou vyjíždět z Trnávky, pojedou přes Brušperk, Starou Ves nad Ondřejnicí, Proskovice, Polanku nad Odrou až do Svinova," řekl Deníku jednatel Koordinátor ODIS Aleš Stejskal. Autobusy by na nádraží měly mít návaznost na rychlíky směřující do Prahy, Brna a zpět.