„Navštívil jsem s vnoučaty ostravskou zoo a ke svému údivu zjistil, že chybí jeden hroch. Nikde jsem se ale nedozvěděl, co se stalo. Hledal jsem informace, ale bohužel jsem nic nenašel. Nevíte o tom něco?" obrátil se na redakci Deníku čtenář z Vratimova.

Také na facebooku Zoo Ostrava lidé diskutovali o tom, že v zoo chybí jeden hroch. Sociální sítí probleskla dokonce informace, že konkrétně zmizela hroší samice Katka.

A tak jsme se zajeli do zoologické zahrady podívat.

Hroši v ostravské zoo ve středu 9. listopadu 2016.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Opravdu. Ze tří hrochů jsme v Tanganice našli opravdu jen dva. „Dám krk za to, že tady byli tři hroši. A to jsme tady byli nedávno," prohlásila jedna z návštěvnic, která stejně jako my hledala třetí zvíře, zda není náhodou pod vodní hladinou. Ovšem marně… Hroší samici musela zoo utratit.

Vyjádření zoo

„Přistoupili jsme k tomu minulý týden, jelikož došlo k vážným komplikacím v chovu. Stalo se tak v souladu se strategií Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií – EAZA Population Management," stojí bez bližších podrobností na webu Zoo Ostrava pod titulkem Aktuality z chovu hrochů.

Utracená samice hrocha obojživelného měla devětatřicet let.

Další novinky z dění v ostravské zoo:

Vzácný lemur už má nevěstu Po dlouhé době čekání a vyjednávání získala v polovině října ostravská zoo na doporučení koordinátorky evropského záchranného programu dvanáctiletou samičku lemura mongoz (na snímku).
Lemuři mongozZdroj: Archiv ZOO Ostrava
Lemur mongozZdroj: Archiv ZOO Ostrava
Samic tohoto kriticky ohroženého druhu je chováno v lidské péči velmi málo a získat perspektivní chovnou samici nebylo vůbec jednoduché. Samice byla krátce po příjezdu spojena s jedním z ostravských samců, protože právě na podzim a v zimě probíhá u všech druhů lemurů říje. Seznamování proběhlo velmi dobře, a proto v zoo věří, že následující chovná sezóna bude pro pár úspěšná. Nová samice je nejen velkou nadějí pro ostravský chov, ale i pro chov těchto vzácných lemurů v celé Evropě.

Lemur mongoz patří ve své domovině na Madagaskaru k nejohroženějším druhům lemurů. Na konci roku 2015 jich bylo chováno 49 ve dvaceti institucích. V evropské populaci se rozmnožuje jen několik samic a v letech 2006 až 2010 se v této populaci nenarodilo žádné mládě. 

Soutěž školáků v ostravské zoo.Zdroj: Archiv ZOO OstravaSoutěž mladých zoologůAž do pátku 11. listopadu probíhá v ostravské zoologické zahradě pro žáky 6. až 9. tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií vědomostní Soutěž mladých zoologů 2016. 

Letos jsou tématem Papoušci. Tradice soutěže, kterou zoo organizuje ve spolupráci s Kruhem přátel zoo, sahá až do začátku 70. let minulého století.

Do letošního ročníku se zapojilo 1500 dětí ze 75 škol z celého kraje. Ze základního kola vzejdou finalisté, kteří poměří své znalosti ve druhém kole v sobotu 26. listopadu­.