Do Ostravy dorazili na jeden den jako hosté Moravskoslezského kraje v rámci mezinárodní konference o bydlení Evropský Habitat, na které se náš kraj prezentoval.

„Měli na výběr z několika míst v republice, mezi nimi byly třeba i Karlovy Vary. Přesto největší zájem byl o Ostravu," říká Petr Soukup, který měl organizaci celé akce na starosti.

A zatímco skupina pomalu prochází porubským bulvárem, dozvídá se z úst Petra Handla ze společnosti RPG Byty, že tato část Ostravy byla postavena po vzoru velkých sovětských měst. Ve zdejších domech se (nejen) na tu dobu nacházely opravdu luxusní byty o rozměrech i 150 čtverečních metrů.

Sídliště a integrace
Řešení problematiky sídlišť a potřeba integrace obcí. To jsou hlavní výstupy konference OSN Evropský Habitat pro Českou republiku. Zúčastnilo se jí téměř čtyři tisíce odborníků z více než 50 zemí, kteří jednali na 96 samostatných oficiálních akcích. Nejvýznamnější akce celosvětového významu, pořádaná v tomto roce v Praze, skončila v pátek schválením Pražské deklarace. Ta bude mít přímý dopad na další politiku OSN v oblasti udržitelného rozvoje.

„S jejich pronájmem je v současnosti problém. Lidé vyhledávají nejvíce jedno- a dvoupokojové byty," vysvětloval v češtině a pro zahraniční hosty posléze v angličtině.

Tak se mohli také dozvědět, že velké byty se proto stavebně dělí na menší a společnost takto získala 800 bytů nových. A obdobný novodobý problém je i s pronájmy malých obchůdků v přízemí obytných domů. „Lidé chodí nakupovat do obřích center," konstatoval známou skutečnost Handl.

Příležitost prohlédnout si porubskou Sorelu si nemohla nechat ujít Daniela Grabmüllerová, ředitelka odboru evropských záležitostí Ministerstva pro místní rozvoj, která je původním povoláním architektka.

„Ostrava je mou srdeční záležitostí," přiznala, že obdivuje, jak se toto město mění z původně průmyslového na město kultury a vzdělání.

„Třeba Poruba je unikátní v tom, jak je zde zachovaná původní architektura. A navíc v takovém měřítku, které jinde u nás neuvidíte." Jako téměř každý návštěvník Ostravy, zamířili i sobotní hosté kraje rovněž do Dolní oblasti Vítkovic. Na její návštěvu se obzvlášť těšila historička štrasburkské univerzity Ségolène Plyer.

„Karlovy Vary a hrady už znám. Mám zájem o města původně s uhelným průmyslem. A také to, jak se zde mění sociální prostředí," odpovídá na otázku, proč si vybrala jako cíl jednodenní exkurze právě Ostravu.

Jak dodala na vysvětlenou, jejím oborem je středoevropská historie a zajímá se zejména o dějiny 19. a 20. století. Odtud také pramení její částečná znalost češtiny.

Co také zaznělo na konferenci?

O změně sídlišť
„Musíme z nich udělat místa pro život, s odpovídající kvalitou bydlení, ale také s veřejným prostorem, který umožní život na sídlištích, s dostatečným přístupem ke službám, ale také zábavě, relaxaci a sportu. To vše bude mít potom přímý dopad na bezpečnost a další faktory, které ovlivňují kvalitu života," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
O integraci obcí
V České republice je velký počet obcí (6245) v poměru k rozloze a počtu obyvatel České republiky. „Budoucností je bezesporu silnější integrace obcí. Neznamená to, že by obce zanikaly, nebo se nutně slučovaly, měl by být ale neprodleně zahájen proces sdílení úřadů, rozvojových plánů, dopravních řešení a mnohého dalšího. Tento druh integrace přinese nejen výraznou ekonomickou úsporu a zefektivnění procesu rozvoje lokality, ale také urychlí a zkvalitní další rozvojové aktivity," podotkla ministryně Karla Šlechtová.