„Před několika lety jsem pomáhal Klubu českých turistů s přípravou naučné stezky vedoucí na haldu Ema. Už tehdy mě mrzelo, že se na tabule nedostala zmínka o prvním slezskoostravském kostele," vysvětlil amatérský historik Karel Slíva, který podklady, které si nyní mohou lidé přečíst na informační tabuli, zpracovával společně s archeologem Ostravského muzea Zbyňkem Moravcem.

Část zveřejněných údajů pochází z Archivu města Ostravy, část ze Slezského muzea v Opavě a další část ze Zemského archivu v Opavě.

„Jde o velmi významné období. Jan Sedlnický byl v letech 1529 až 1544 zemským hejtmanem knížectví a Slezskoostravský hrad se tak stal místem důležitých politických jednání. Zval k nám významné italské stavitele a zedníky a nechal například přestavět tehdejší gotický hrad na renesanční palác. Postavil také deset kilometrů dlouhou mlýnskou stoku. Krátce řečeno, za doby jeho vládnutí se renesance dostala i na Slezskou Ostravu," poznamenal dále Karel Slíva.

Jak také dodal, v roce 1531 se zde také setkali šlechtici z Moravy a Slezska, aby řešili spor o hranici na Ostravici. „Takže období Sedlnických je pro Slezskou Ostravu určitě velmi výzmané období, které si zaslouží, aby bylo důstojně připomínáno. Dlouhodobě se snažím o to, aby vznikl nějaký lokálpatriotismus k místu, kde nyní žijeme. To období Sedlnických patří k těm, na které může být Slezská Ostrava pyšná, a stojí je za to připomínat," dodal Karel Slíva.