Cílem soutěže, kterou zastřešuje ministerstvo zemědělství, je představit široké laické i odborné veřejnosti kvalitní potravinářské výrobky, a přispět tak k lepší orientaci zákazníků na trhu. „Kvalitní potraviny jsou zdravé, spotřebitel ví, co kupuje, a podporuje tím rozvoj místních podnikatelů, firem a průmyslu," vysvětlil Robert Kučera z Regionální agrární komory Ostravsko, která je organizátorem soutěže v Moravskoslezském kraji.

Do soutěže se opět mohou přihlásit výrobci místních potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejich výrobek je zcela vyroben na území Moravskoslezského kraje a podíl tuzemských surovin tvoří minimálně sedmdesát procent.

„Stejně jako v loňském roce se bude soutěžit v devíti soutěžních kategoriích," doplnil František Mariánek, předseda představenstva Regionální agrární komory Ostravsko.

Výrobci potravin tak mohou své produkty přihlašovat do soutěže do 6. července v kategoriích: masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, ostatní výrobky.

Dalších devět výrobků se tedy bude moci chlubit označením Regionální potravina Moravskoslezského kraje, a připojí se tak k vítězům předchozích dvou let, kterými jsou Měkký tvaroh (Ekomilk, s. r. o.), Štramberské uši (Ladislav Hezký), Pečené koleno (Moravan masná výroba s. r. o.), Nošovické kysané zelí (ZDV Nošovice), 100% přírodní šťáva (Vitaminátor s. r. o.), Kakaové kuličky (Beskyd Fryčovice, a. s.), Minisalámky (Beskydské uzeniny, a. s.), Trefilova masopustní klobása (Vladimír Hájek H + H, Frýdek-Místek), Čerstvé mléko plnotučné 3,5 % (Ekomilk, s. r. o.), Pečené mrkvánky (Beskyd Fryčovice, a. s.), Porubská pusinka (Gamys s. r. o.), Medovinka Originál (Jankar Profi, s. r. o.), Otické kysané zelí červené (ZP Otice, a. s.), a Pšeničná mouka hladká Speciál 00 Extra světlá (Mlýn Herber s. r. o.).