Zaměstnancům mělo být ředitelem Markem Kyjovským údajně důrazně doporučeno, aby se mu dál nestavěli do cesty, jinak dopadnou podobně jako oběti smyšlené historky o propouštění v Deníku, které se mělo konat v reakci na kritické články v našem listě.

Ředitele se ovšem opět nepodařilo kontaktovat. Zato informací doplňujících mozaiku a odkrývajících další „všední den" v domově přibývá.

Čtěte také: Šokující svědectví z Korýtka! Udrží si dosavadní ředitel místo?

„V domově jsem podala výpověď před pár týdny, znechucena jednáním ředitele, který den předtím vyhodil mou vedoucí. Navíc jí odmítl sdělit důvod výpovědi, zřejmě nesnese nikoho schopnějšího," uvedla už bývalá pracovnice Dagmar Šuranyi s tím, že podle dlouholetých zaměstnanců je v domově tradicí propustit lidi, kteří projeví snahu něco zlepšit a záleží jim na klientech domova.

„RADIL MI MLČET"

Zmíněná vedoucí, která si nepřeje veřejně uvádět své jméno, Deník ho ale zná, redakci kontaktovala. Dle svých slov byla propuštěna jen proto, že projevila svůj názor. „Když o tom nebudu mlčet, práci v oboru už nenajdu, vyhrožoval mi pan Kyjovský." Smutné je, že se jí to ostatně dosud nepodařilo.

Redakci Deníku dorazilo v poslední době několik dopisů a e-mailových zpráv s detailními podrobnostmi ze „zákulisí" domova. Ve většině případů se z obav o zaměstnání jedná o anonymy.

Související: Rekonstrukce Korýtka je schválena, pochybnosti zůstávají

Jeden z nich potvrzuje mimo jiné dříve uveřejněné informace o údajném ovlivňování zakázek, respektive pobírání úplatků Markem Kyjovským, a uvádí výčet firem, jmen a telefonních čísel, včetně výše provize, o kterou si měl ředitel údajně říct. „Vůbec o ničem nevím. Jsem na obědě, omlouvám se," uvedl nevrle jednatel Aleš Vilgus a zavěsil. Právě společnost Inter Meta, kterou zastupuje a jež se zabývá výrobou zdravotnických prostředků a oděvů, si měla říct o nejvyšší provizi.

„ŠLO O SOUKROMÝ KŠEFT"

Například dvě menší rodinné ostravské firmy malířská a elektroinstalační pak měly vedle podivných zakázek v domově (v letech 2015, potažmo 2016) provést i blíže nespecifikované úkony na rodinném domě Marka Kyjovského, psaném ovšem na jeho partnerku.

„To je pravda, něco zde proběhlo, jednalo se ale o soukromý kšeft, který byl hotovostně zaplacen za přítomnosti svědka," potvrdil Roman Šimčík, jenž ale odmítl nekorektní zakázku pro domov. Další z v dopise jmenovaných podnikatelů, Viktor Januške, pak telefonicky sdělil, že uveřejněné články o Domově Korýtko četl. „Vypadá to jako pěkná špína, ale já s tím nemám nic společného," řekl Januške.

Čtěte také: Zájem o Senior linku v Ostravě nepolevuje, do projektu se zapojí další obvod 

PRAVÁ RUKA PROVOZNÍ

Několik zdrojů také poukazuje na osobu provozního domova Reného Škarky, který je Kyjovského pravou rukou. Podílel se na dojednávání zakázek s uvedenými firmami a nejen podle informací v přiloženém výřezu dopisu všechny pokyny řeší rozkazem a má prapodivné chování k ženám.

„To by souhlasilo. Ale čemu se divit, když má učitele-mistra. Pana ředitele totiž nejen, že nezajímají pacienti, on se jich naopak štítí. Před časem šla po chodbě jedna stará paní a upadla. Místo, aby ji zachytil, tak raději uskočil!" informoval spolehlivý zdroj z Korýtka, jemuž bude Deník i nadále věnovat pozornost.

Hledá se ředitel Na osobu ředitele Domova Korýtko Marka Kyjovského se sbíhá špína ze všech stran. Dříve jej „píchnutí do vosího hnízda" jak téma mnozí označují možná zaskočilo, zařízením se den po vydání druhého článku jen mihl s kapucí na hlavě. Nyní už ale domovem opět vykračuje sebevědomě s úsměvem.

Podivný je zejména fakt, že pan Kyjovský nemá potřebu na uveřejněné informace reagovat, potažmo se bránit. Naopak! V Korýtku šíří zastrašující informace. Deník se jej v kanceláři opakovaně pokouší zastihnout už několik měsíců, vždy ale bezúspěšně. Dokonce i v uplynulých dnech, kdy byla jeho podle všeho ojedinělá přítomnost v práci potvrzena, telefon opakovaně nikdo nezvedal.

Znovu tedy dáváme řediteli Marku Kyjovskému možnost se k tématu vyjádřit! Společnému setkání jsme nakloněni.

Mohlo by vás zajímat: S nevidomým Jakubem v rušných ulicích Ostravy. S bílou holí a s věrnou Colette

ANKETA DENÍKU: Ostudné podchody v Ostravě-Jihu. Vyberte ten nejhorší!

VIDEO: Pacientka odmítla cenu zákroku u gynekologa v Ostravě. Ušetřila 3 tisíce