Je sobotní dopoledne krátce po deváté hodině. V areálu Trojhalí Karolina v Ostravě začíná šestý ročník gastrofestivalu s názvem Jak šmakuje Moravskoslezsko?, který realizuje Moravskoslezský kraj a má už určitou tradici. Loudavě přicházejí první návštěvnící.

„Jsem rád, že ani letos tady nechybí malé pivovary, i když jsem jich čekal více, ale určitě několik piv ochutnám během dneška," řekl Deníku Luboš Škandera z Frýdecko-místecka a už mířil k jednomu ze stánků se zlatavým mokem, který byl shodou okolností také ze stejného okresu jako on sám.

OCHUTNÁVKA S HUDBOU

O dvě hodiny později je gastrofestival v plném proudu. Jednotlivé stánky nabízejí k prodeji například dýňovou polévku, frgály z Valašského Meziříčí, tradiční i exotické čaje, různá koření, ale také voňavé koláčky či klobásy, bramboráky a další lákadla. Blízko u vchodu se rozdávají kuchařky s regionálními recepty a je tam doslova tlačenice.

Ale určitě největší nával je u stánku, kde charismatický Martin Brxa z Turca nabízí bezplatně ochutnávky několika druhů turčanských klobás a slaniny, pravého ovčího sýra, brynzy a korbáčiků, zkrátka reprezentativní výběr některých specialit ze Žilinského kraje. A mezitím ještě šibalsky koukne do sousedního stánku, kde obsluhují jeho dvě půvabné mladé kolegyně, vezme do ruky dřevěnou flétnu a zahraje několik tónů slovenských lidových písní.

„Mám rád všechny tyto speciality, ale také vyrábím různé dřevěné předměty, jako jsou fujary, flétničky a všechno možné. V Ostravě na této akci jsem už poněkolikáté. Prostory tady máte překrásné, je zde skvělá atmosféra, věřím, že hodně lidí přijde i letos," rozloučil se s námi Martin Brxa.

KLUCI V AKCI

Filipa Sajlera a Ondřeje Slaninu, známé kuchařské duo z televizních obrazovek coby Kluci v akci není třeba asi široké veřejnosti blíže představovat. V sobotu se jako moderátoři stali průvodci celého gastrofestivalu, během něhož si také střihli svoji show.

Na otázku Deníku, zda pracují raději při přípravě jídel ve studiu bez diváků, nebo dávají přednost vystoupením s živým publikem, Ondřej Slanina odpověděl: „Základní rozdíl je ten, že tady jsme naživo a jsme v přímem kontaktu s lidmi, kteří se na to dívají a mohou si přímo na místě třeba hned ochutnat nějakou specialitu, kdežto v televizi už to vidí sestříhané. Samozřejmě že nás živá show také hodně baví." A jak by Ondřej Slanina charakterizoval moravskoslezskou kuchyni?

„Hlavně mě oslovují moravskoslezské ženy, protože jsou velmi krásné, ale vážně, myslím si, že tato kuchyně je trošku skromnější vzhledem k potravinám, které tady byly historicky k dispozici, někdy byla také ovlivněna sousedním Polskem, ale určitě bych si vybral řadu velmi dobrých receptů," dodal Ondřej Slanina.

Návštěvníci si užili také gastrohrátky chilimanie, čajovou show, mohli ochutnat netradiční pochutiny z hmyzu, ale také zhlédnout vystoupení dua Swing Twins. Pro malé návštěvníky byly připraveny dílničky, workshopy, divadelní, taneční a žonglérská představení i poznávací soutěž Cesta kolem světa o ceny. Sobotní gastrofestival v Ostravě pak velkolepě uzavřel koncert populární slovenské skupiny No Name.