„Provedli jsme veškerá nápravná opatření v rozsahu a termínech požadovaných ministerstvem,“ sdělila mluvčí univerzity Petra Halíková.

Znamená to, že se z rozhodnutí děkana HGF Jana Valíčka budou konat nové volby do fakultního akademického senátu (s termínem letos na podzim). Dále se vyřešily ministerstvem vytýkané změny jak ve vědecké radě, tak v disciplinární komisi této fakulty. A vedení univerzity také smetlo ze stolu návrh „hornického“ akademického senátu na zrušení studijního programu Fyzika.

„Děláme tlustou čáru za minulostí. Nikoho jsem nevyhodil. Nikdo z fakulty neodešel, naopak, prodloužil jsem pracovní smlouvy,“ sdělil Valíček doufající, že už končí „mocensko-politický boj s podtextem ekonomického charakteru“.

Podle dostupných informací totiž za handrkováním akademiků na HGF stálo financování jednoho z účelových projektových pracovišť spadajících pod tuto fakultu. „Prostě boj o koryta, kdo bude u žezla i u peněz. Dobře, že se to dostalo na veřejnost, ale mohlo by to už skončit,“ nechali se slyšet vědečtí pracovníci.

Staří známí Václav Vlasák ze skupiny Limetal (na snímk vlevo) a Radim Pařízek, frontman kapely Citron, společně na festival Colours of Ostrava.
Hudební tóny lidi spojují. Na Colours přišli Pařízek s Vlasákem

Se zápasem dvou skupin na HGF souvisel i záměr likvidovat fyziky vždyť právě Valíček stál v jejich čele. „Potřebovali se mne zbavit, a tak za nejlepší příležitost pojali zrušení celého pracoviště. Už to ale nestihli, neboť jsem od března nastoupil do funkce,“ líčil děkan. Fyziku podle něj na HGF bude mít nadále v režii příslušný institut a na univerzitní úrovni pak celoškolská katedra.

Valíček vyslovil přesvědčení, že drtivá většina kolegů na fakultě pochopila, že místo půtek je zapotřebí pracovat na tom, aby HGF měla další posluchače a vyvíjela vědeckou a publikační činnost. A tím se i uživila. „V září představím svou prezentaci o směřování fakulty a nastavíme i motivační směrnice,“ uzavřel.

Hudební festival Colours of Ostrava, pátek 21. července 2017.
Colours of Ostrava - den třetí: Michal Hrůza, Midnight Oil či Roosevelt