Až sedmdesát tisíc lidí denně. Takovou návštěvnost očekávají v prvních dnech po otevření provozovatelé nákupního a zábavního centra Forum Nová Karolina v Ostravě.

To své brány veřejnosti otevře 22. března v 9 hodin dopoledne.

„Od čtvrtka do neděle je pro návštěvníky připraven atraktivní doprovodný program. Nakupování jim zpříjemní také mimořádné slevy u jednotlivých obchodníků a spousta drobných dárků. Chybět nebudou třeba ani módní přehlídky značek zastoupených ve Foru i netradiční autorská přehlídka,“ láká šéf centra Martin Kubík.

Zpřístupní se i pěší zóna a nové náměstí

Forum Nová Karolina Ostrava podle něj přináší více než 240 obchodů, restaurace a kavárny, osmisálové multikino či jeden z největších dětských koutků v České republice.

Spolu s nákupním a zábavním centrem budou v areálu Nové Karoliny zpřístupněny i velká pěší zóna a nové náměstí.

„Architektura nákupního centra je založena na konceptu ateliéru OMA dále zpracovaném ateliéry FFA, Floris van Alkemade, T + T Design a K4. Stavbu tvoří patnáct jednotlivých kostek spojených velkou skleněnou střechou. Poslední kostka, která vyčnívá dvanáct metrů nad ostatní budovy, tvoří dóm, na jehož vnitřní stěny budou promítány videoprojekce,“ upřesňuje Luboš Kočí, šéf českého zastoupení společnosti Multi Development, která před šesti lety vyhrála soutěž na výstavbu Nové Karoliny.

V nově otevřeném objektu našlo práci zhruba dva tisíce lidí. V obchůdcích či restauracích budou obsluhovat desetitisíce návštěvníků denně. Forum Nová Karolina bude mít otevřeno od pondělí do neděle od 9 do 21 hodin, supermarket Albert se ale otevře vždy už v 7 hodin, a naopak multikino Cinema City bude zavírat až kolem půlnoci.

První tři hodiny zdarma

Pro návštěvníky centra se v suterénu objektu nachází bezmála patnáct set parkovacích míst, státní pro auta je zde na první tři hodiny zdarma, každá další hodina bude stát třicet korun.

„Během víkendu bude parkování zdarma po celý den. Placení ve všední dny jsme zavedli proto, že chceme, aby parkoviště sloužilo výhradně pro naše návštěvníky,“ vysvětluje dále Martin Kubík.

Podle Ronalda Dasbacha, výkonného ředitele společnosti Multi Development pro střední a východní Evropu, je Forum Nová Karolina jeden z nejkrásnějších projektů svého druhu na starém kontinentě. „Je to nejlepší výsledek naší práce. Takovýto projekt by svou kvalitou a architekturou určitě uspěl i v Paříži, Londýně nebo v Římě,“ míní Dasbach.

Spokojený s podobou stavby je i náměstek ostravského primátora Dalibor Madej. Rozhodnutí předchozího vedení Ostravy prodat pozemky na Karolině právě Multi Developmentu vnímá s odstupem šesti let jako správné rozhodnutí.

„Patří jim dík, že i přes hospodářskou krizi udrželi svůj zájem o tento projekt, nebouchli dveřmi a z Ostravy neodešli. Takto velká stavba určitě bude mít své příznivce i odpůrce, ale pro město je určitě přínosem. Jsem přesvědčený, že Nová Karolina bude úspěšná a že investor bude pokračovat v dalších etapách výstavby,“ říká náměstek Madej.

Související články:

Co nabízí Forum Nová Karolina?

Ohlédnutí Deníku: Slibovali Kaplického i hodně zeleně. Karolinu chtělo pět zájemců

Karolina mění dopravní situaci v centru Ostravy

Slavnostní otevření Fora Nová Karolina se uskutečnilo už ve středu večer.

Součástí akce, které se účastnily zhruba čtyři tisícovky lidí, bylo vystoupení hudebních formací Nightwork, Viva Vox Choir nebo Azúcar Cubana. Programem provázeli Tereza Kostková a Ondřej Brzobohatý, nechyběla ani tvář centra – modelka Simona Krainová.