Celoplošný zákaz výherních hracích automatů, videoloterijních terminálů a dalších her.

To je výsledek mimořádného jednání zastupitelstva městského obvodu Poruba. Podobné stanovisko k připravované obecně závazné vyhlášce, která má regulovat hazard na území Ostravy, zaujaly i další ostravské obvody.

„V roce 2008 jsme byli jedním z iniciátorů výzvy k omezení hazardu. Dlouho jsme byli bezradní, protože jsme nemohli regulovat videoloterijní terminály, které povolovalo přímo ministerstvo financí. Situace se ale změnila na jaře letošního roku nálezem Ústavního soudu, který nechal na obcích, jak se k hazardu postaví. A v Porubě jsme napříč politickým spektrem našli shodu, že hazard na svém území nechceme," uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.

Sociopatologické jevy

Poruba z hazardu získala v loňském roce do rozpočtu přibližně osmnáct milionů korun.

„Už rok a půl pracujeme na takových opatřeních, abychom to v případě výpadku těchto příjmů zvládli. Osmnáct milionů je velká suma peněz, ale jsme přesvědčeni, že zákaz hazardu přinese Porubě mnohem více pozitiv a za ty peníze to stojí. Hazard je spojen s celou řadu sociopatologických jevů, zvyšující se kriminalitou, ohrožováním mládeže, ničením rodin nebo závislostí. Je naším morálním úkolem tyto jevy vyloučit," řekl starosta.

Jedním z iniciátorů vyhlášky byl také centrální městský obvod.

„Od roku 2012 u nás není jediný výherní hrací přístroj. V současné době je na území obvodu ale ještě 860 videoloterijních terminálů. I ty by však měly z obvodu vymizet. Jejich povolování má v kompetenci ministerstvo financí a my jsme již opakovaně žádali o jejich zrušení v souladu s vydanou vyhláškou," informovala mluvčí radnice Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

Zůstanou jen kasina

Doplnila, že pokud se je zrušit podaří, v obvodu by pak zůstalo jen zhruba devět kasin.

„Ty by měly být v blízké době jediným místem, kde by bylo možné hrát hazardní hry. Naše snaha o zrušení všech těchto přístrojů je dána tím, že hra na automatech s sebou přináší negativní jevy a s tím i spojenou zvýšenou kriminalitu. Zákazem bychom chtěli docílit snížení těchto nežádoucích jevů," uvedla Jana Pondělíčková. Moravská Ostrava a Přívoz v případě plošného zákazu hazardu může přijít až o devatenáct milionů korun ročně.

Například Mariánské Hory a Hulváky si plošný zákaz hazardu nemohou z finančních důvodů dovolit.

„Vyloučili jsme pouze dvě lokality, kde je to nejhorší. Ulici Přemyslovců a Fifejdy. Provozovatelé tamního komplexu v areálu budoucnosti se však brání tím, že se na ně tento zákaz nemůže vztahovat vzhledem k tomu, že jsou vedeni jako kasino. K celoplošnému zákazu přistoupit nemůžeme, i když bych si to přála. Jsme malý obvod a peníze, které z hazardu plynou do rozpočtu, by nám chyběly," uvedla starostka Liana Janáčková.

Závazná vyhláška

Místostarosta Ostravy-Jihu Radim Miklas na závěr dodal, že v nejlidnatějším ostravském obvodu platí loňské usnesení zastupitelstva.

„Povoleny jsou čtyři ulice v obvodu Výškovická, Dr. Martínka, Plzeňská a Horní. Nicméně si dokážu představit, s ohledem na klesající příjmy z hazardu, i celoplošný zákaz," informoval místostarosta.

Obecně závaznou vyhlášku města, ve které by byla definována regulace hazardu na území jednotlivých obvodů, by mělo schvalovat ostravské zastupitelstvo ještě letos v prosinci.