Po loňském supervolebním roce, ve kterém šli lidé k urnám až třikrát, si letos oddychli. Příští rok v říjnu je však čekají krajské volby. Politické strany a hnutí už proto zahájily přípravy.

Známa už jsou jména prvních lídrů. Jedním z nich je rektor VŠB-TU Ostrava Ivo Vondrák, který bude jako nezávislý kandidovat za hnutí ANO. To je na poli voleb do krajských zastupitelstev nováčkem. Lídra Deníku potvrdil krajský předseda hnutí Josef Bělica.

„Pan Vondrák je naším kandidátem na hejtmana Moravskoslezského kraje. Na sestavení kandidátky však pracujeme a její finální podoba bude známa v dubnu 2016," uvedl Josef Bělica s tím, že ačkoliv jde ANO do krajských voleb poprvé, má ty nejvyšší cíle.

Jasno o kandidátovi na post hejtmana mají také Nezávislí. „Naši kandidátku povede starostka městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková, stejně jako v roce 2012, kdy jsme v krajských volbách získali pět mandátů. Současně počítáme s tím, že dvojkou kandidátky bude starosta Těrlicka Martin Polášek a naši další současní krajští zastupitelé se objeví v první desítce kandidátů," uvedl první místostarosta městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky a zároveň krajský zastupitel Patrik Hujdus.

Kdo chce být příštím hejtmanem?Miroslav Novák, ČSSD
hejtman MSK

Josef Babka, KSČM
náměstek hejtmana

Ivo Vondrák, ANO
rektor VŠB-TU Ostrava

Liana Janáčková, Nezávislí
starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky

*Další politické strany a hnutí své lídry zatím vybírají. 

O lídrovi mají jasno také komunisté. „V současné době probíhají výroční členské schůze základních organizací, z nichž vzejdou návrhy na kandidáty pro volby, poté budou následovat okresní konference a krajská konference, která kandidátku schvaluje. Ta se bude konat až 13. února příštího roku. Předpokládáme, že bude i nadále kandidovat Josef Babka," řekla Ivana Kalousková, tajemnice Krajského výboru KSČM. Josef Babka je současným prvním náměstkem hejtmana kraje Miroslava Nováka (ČSSD).

Výběr kandidátů

Ten se netají tím, že by chtěl svůj post obhájit.

„Mám ambice místo obhajovat. Stěžejní záležitostí, ve které bych totiž chtěl dále pokračovat, je získávání investorů do kraje, díky kterým by v našem regionu mohla vznikat nová pracovní místa. Práce na sestavování kandidátky začínají tento týden. Zda budu lídrem, však musí schválit všichni krajští členové strany," informoval hejtman Miroslav Novák.

Na přípravě kandidátek už pracují také lidovci, jméno lídra však zatím neznají.

„V současné době není lídr kandidátky znám z důvodu, že se dosud neuskutečnily primární volby, které podle stanov KDU-ČSL krajský výbor svolal na 9. listopadu. Na této nominační konferenci volitelé sestaví z došlých návrhů čelo kandidátky tedy pořadí prvních 12 kandidátů. Návrhy na kandidáty mohli podávat okresní výbory a také kterýkoliv člen strany," uvedl Krajský tajemník KDU-ČSL Jiří Navrátil.

Nominační komisi byly podle něj doručeny návrhy kandidátů čtyř okresů. Například za Frýdek-Místek je kandidátem starosta obce Dobrá Jiří Carbol za Karvinou ekonomka Eva Šillerová, za Ostravu ředitel Charity ČR Lukáš Curylo, a náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák.

Nové tváře

Pozadu není ani ODS. Předseda občanských demokratů Petr Fiala Deníku řekl, že výběr kandidátů na krajské lídry začíná.

LÍDŘI KRAJSKÝCH VOLEB 2012ČSSD - Miroslav Novák
KSČM - Josef Babka
ODS - David Sventek
KDU-ČSL - Vít Slováček
NEZÁVISLÍ - Liana Janáčková
SPO-Zemanovci - Martin Schubert
TOP 09 a Starostové - Pavol Lukša
Piráti - Lukáš Černohorský

„Jasno o třinácti krajských lídrech bude na přelomu zimy a jara. Některé kandidátky ODS v krajích povedou nové tváře, ale ODS je na rozdíl od jiných politických stran demokratickou stranou, kde lídra vybírá členská základna. Rozhodování o lídrovi a kandidátce je ve většině krajů teprve před námi. Jména lídrů a složení kandidátek budou známa nejpozději v březnu 2016, tedy v dostatečném předstihu před krajskými volbami," upozornil Petr Fiala.

Předběžnou kandidátku do konce roku by měla mít TOP 09. Primárky strany se pak mají konat nejpozději do konce února příštího roku.

Většina politických uskupení prozatím jména lídrů ani dalších kandidátů nezná, jakým směrem se ale bude ubírat jejich kampaň, už některé ví.

„Předvolební kampaň jsme zahájili spuštěním nových webových stránek krajské KDU-ČSL a facebooku, prostřednictvím nichž chceme informovat voliče. V kampani budeme sázet hlavně na osobní komunikaci témat přímo s voliči občany kraje. Víme, co občany našeho kraje trápí, víme to proto, že jsme jeho součástí, neboť v něm žijeme, a díky tomu nabízíme řešení v oblastech, které spadají do kompetencí krajského zastupitelstva, a to jsou zejména krajské nemocnice, sociální věci, střední školy, nezaměstnanost, životní prostředí a dopravní obslužnost," popsal krajský tajemník lidovců Jiří Navrátil.

V pondělí spustila novou kampaň také ODS. „Kampaň Rozbal to! je zaměřena na všechny aktivní a pracovité lidi, kteří se nebojí jít vlastní cestou. Nejde ještě o kampaň ke krajským volbám, ale předpokládám, že předvolební kampaň bude na Rozbal to! navazovat. Budeme nejen propagovat naše pozitivní programové priority, ale poukazovat i na negativní působení současné vlády, která vnáší do našich životů více a více socialismu," vysvětlil předseda ODS Petr Fiala.

Jak dopadly krajské volby v roce 2012?
S pětiprocentním náskokem před komunisty v roce 2012 vyhrála krajské volby sociální demokracie. Do pětašedesátičlenného zastupitelstva se tak dostalo 24 zástupců ČSSD a vzhledem k tomu, že měla tato strana nejsilnější vyjednávací mandát, do čela krajského úřadu byl zvolen její lídr Miroslav Novák. Většinová koalice 44 ku 21 ČSSD tvoří s KSČM. Tyto dvě strany jsou také zastoupeny v radě. V opozici zůstala ODS, KDU-ČSL a NEZÁVISLÍ - více zde.