„Sekeru“ zalepí penězi, které zbyly z minulých let, a také úvěry. Ty chce vedení kraje i nadále čerpat po zralé úvaze a velmi obezřetně.

Přečtěte si také:Černá kostka nebude, kraj na ni nemá peníze

Kraj chce příští rok investovat 4,2 miliardy korun, což je o téměř třináct procent více než letos. „Je v tom velký počet finančně náročných akcí spolufinancovaných z evropských zdrojů, především v odvětví dopravy, zdravotnictví, školství a sociálních věcí,“ vysvětlil hejtman Jaroslav Palas (ČSSD).

Dodal, že nejvíce, zhruba 1,75 miliardy korun, půjde na dopravní stavby. Přes 711 milionů spolkne modernizace a rekonstrukce nemocnic a zdravotnických zařízení. Více než 452 milionů je určeno na modernizace a rekonstrukce škol.

Hejtmanův náměstek Miroslav Novák (ČSSD) pro dopravu uvedl, že jednou z největších investic financovaných pouze z prostředků kraje bude most v Kopřivnici na Novojičínsku. „Ten most je v havarijním stavu, je to stavba, která se dlouho odkládala,“ řekl Novák.

Schválený rozpočet je postaven na mírném růstu ekonomiky. „Je možné, že to tak ale nebude, že daňové výnosy budou nižší, než očekáváme. Pokud tato situace nastane, na přelomu února a března výdaje upravíme. Máme dvě možnosti: plošné krácení, nebo vybereme oblasti, do kterých půjde méně peněz,“ konstatoval Palas.