„Do knihovny ve Výškovicích jsem se zaregistrovala už v první třídě. Pravidelně jsem tam začala chodit až o rok později. Ke čtení mě velice motivovaly mé starší sestry Zuzana a Adéla," říká dívka. „Jako menší jsem četla, asi jako každé dítě, pohádky. Pak knihy hlavně od autorek Věry Řeháčkové a Zuzany Franckové. Teď mám ráda dívčí romány a knihy o zvířatech," popisuje Hrušková, která právě dočetla všechny díly Harryho Pottera.

Zajímavostí je, že si obsahy téměř všech knížek pamatuje. „I přesto, že jsem jich za svůj život přečetla už hodně, pamatuji si je. Z těch 273 knih, které jsem stihla pročíst za poslední rok, mě nejvíce zaujala série knih Dívky v sedlech od Bonnie Bryantové. Je o třech děvčatech, která jezdí na koních, mají ráda závody a založí spolu jezdecký klub," uvádí dívka s úsměvem na tváři.

Renátka Hrušková

O novém koníčku do budoucnosti neuvažuje. „Baví mě to. Ráda bych přečetla všechny knihy o koních, které jsou ve výškovické knihovně," vysvětluje žákyně sedmé třídy Základní školy Srbská. Přemýšlí i nad tím, že by se sama stala spisovatelkou, alespoň na chvíli. „Ano, zrovna před rokem či dvěma mě napadlo, že bych napsala nějaký příběh o zvířatech. Je to můj malý sen. Jako menší jsem chtěla být zvěrolékařkou, ale ještě nejsem rozhodnutá," doplňuje Hrušková.

Rodiče ji v její zálibě podporují.mPodle Petry Sitárové z výškovické pobočky Knihovny města Ostravy soutěž s názvem Král čtenářů pořádá Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky.

„Renátka do ní byla nominována za Ostravu jako jediná. Kromě čtení je také stálou účastnicí akcí pořádaných knihovnou. Nedáme na ni dopustit," dodává Sitárová.