Ke kruhovému objezdu v Ostravě-Porubě se po zimní přestávce vracejí Porubské trhy. „Návštěvníci si mohou každou druhou sobotu od 7 do 12 hodin nakoupit potraviny a produkty českých farmářů a pěstitelů. První trhy se uskuteční už tuto sobotu," uvedl mluvčí Poruby Martin Otipka.

Radnice si pochvaluje oblíbenost farmářských trhů. „Jsem rád, že se těší rok od roku většímu zájmu a ukazuje se, že lidé chtějí nakupovat regionální potraviny a výrobky. I letos si budou moci vybrat z nabídky sezonního ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, uzenin, pečiva nebo bylinek a květin," dodal starosta Lumír Palyza. Trhy se budou konat pravidelně do konce listopadu a produkty na nich prodávané se budou měnit v závislosti na ročním období podle sklizně konkrétních plodin.

Velikonoční trh

V centru Ostravy vyrostou stánky nejen v blízkosti nákupního centra v Jantarové ulici, ale konečně i na Jiráskově náměstí. „Své stánky prodejci postaví na pěší zóně v Jantarové ulici dvakrát měsíčně. Sortiment na sobotním velikonočním trhu se bude kromě tradičních masných a mléčných výrobků vyznačovat i velikonočními gastrospecialitami," uvedl marketingový manažer obchodního centra Forum Nová Karolina Tomáš Lučan.

Kdo si přivstane, bude si moci dát také pravou farmářskou snídani. „O půl osmé ráno budou v nabídce domácí vajíčka se slaninou, hemenex s čerstvou šunkou či telecí párečky s domácím chlebem," dodal Tomáš Lučan.

Selský rynek

Po víkendu na Jiráskově náměstí vznikne takzvaný Selský rynek a návštěvníkům bude nabízet vybraný sortiment zboží až do konce roku.

„Na Kuřím rynku se už v úterý zaplní pulty dřevěných budek různými potraviny z české produkce. Upřednostňujeme samozřejmě místní farmáře a jejich výrobky. Lidé se mohou těšit i na doprovodný program," uvedl ředitel centra kultury a vzdělávání Martin Vidura.

Farmářské trhy při nákupním centru Futurum zákazníkům v sobotu nabídnou kromě uzenin, pečiva a zeleniny i speciality. „Velmi oblíbené je kyselé zelí, domácí vejce a taktéž hořčice domácí výroby. Trhy se v sobotu konají od deváté do třinácté hodiny a opakovat se budou co čtrnáct dní. Představí se na nich čtyřicet prodejců a mezi nimi i farmáři z našeho kraje," upřesnil manažer farmářských trhů Robert Cichoň.

Naopak na Jihu se farmářské trhy minulý rok nekonaly a nebudou ani letos. „Plně je však nahrazuje tržnice na náměstí SNP v Zábřehu, kde jsou denně prodávány čerstvé výrobky z domácí produkce," uvedl mluvčí Ostravy-Jihu Michael Kutty.