VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kromě farmářských Ostrava nabídne i selský trh

Víkend nebude patřit jen velikonočním jarmarkům, ale na mnoha místech v Ostravě začnou i farmářské trhy. Obliba regionálních potravin podle jejich provozovatelů vzrůstá.

19.4.2014 7
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Michal Kovář

Ke kruhovému objezdu v Ostravě-Porubě se po zimní přestávce vracejí Porubské trhy. „Návštěvníci si mohou každou druhou sobotu od 7 do 12 hodin nakoupit potraviny a produkty českých farmářů a pěstitelů. První trhy se uskuteční už tuto sobotu," uvedl mluvčí Poruby Martin Otipka.

Radnice si pochvaluje oblíbenost farmářských trhů. „Jsem rád, že se těší rok od roku většímu zájmu a ukazuje se, že lidé chtějí nakupovat regionální potraviny a výrobky. I letos si budou moci vybrat z nabídky sezonního ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, uzenin, pečiva nebo bylinek a květin," dodal starosta Lumír Palyza. Trhy se budou konat pravidelně do konce listopadu a produkty na nich prodávané se budou měnit v závislosti na ročním období podle sklizně konkrétních plodin.

Velikonoční trh

V centru Ostravy vyrostou stánky nejen v blízkosti nákupního centra v Jantarové ulici, ale konečně i na Jiráskově náměstí. „Své stánky prodejci postaví na pěší zóně v Jantarové ulici dvakrát měsíčně. Sortiment na sobotním velikonočním trhu se bude kromě tradičních masných a mléčných výrobků vyznačovat i velikonočními gastrospecialitami," uvedl marketingový manažer obchodního centra Forum Nová Karolina Tomáš Lučan.

Kdo si přivstane, bude si moci dát také pravou farmářskou snídani. „O půl osmé ráno budou v nabídce domácí vajíčka se slaninou, hemenex s čerstvou šunkou či telecí párečky s domácím chlebem," dodal Tomáš Lučan.

Selský rynek

Po víkendu na Jiráskově náměstí vznikne takzvaný Selský rynek a návštěvníkům bude nabízet vybraný sortiment zboží až do konce roku.

„Na Kuřím rynku se už v úterý zaplní pulty dřevěných budek různými potraviny z české produkce. Upřednostňujeme samozřejmě místní farmáře a jejich výrobky. Lidé se mohou těšit i na doprovodný program," uvedl ředitel centra kultury a vzdělávání Martin Vidura.

Farmářské trhy při nákupním centru Futurum zákazníkům v sobotu nabídnou kromě uzenin, pečiva a zeleniny i speciality. „Velmi oblíbené je kyselé zelí, domácí vejce a taktéž hořčice domácí výroby. Trhy se v sobotu konají od deváté do třinácté hodiny a opakovat se budou co čtrnáct dní. Představí se na nich čtyřicet prodejců a mezi nimi i farmáři z našeho kraje," upřesnil manažer farmářských trhů Robert Cichoň.

Naopak na Jihu se farmářské trhy minulý rok nekonaly a nebudou ani letos. „Plně je však nahrazuje tržnice na náměstí SNP v Zábřehu, kde jsou denně prodávány čerstvé výrobky z domácí produkce," uvedl mluvčí Ostravy-Jihu Michael Kutty.

Autor: Tereza Pintérová

19.4.2014 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Servírka Barbora Horská byla jednou z těch, která ženu obsluhovala. Na snímku u stolu, kde podvodnice seděla.
1

Blondýna dál okrádá opavské restaurace, trest jí asi nehrozí

Čistější voda ve strouze ve Staré Bělé potěšila místní myslivce, věří, že úředníci zarazili vypouštění odpadů z nedalekých domků.
9

Úředníci už tuší, kdo zasvinil vodu

Senioři projdou malou „policejní akademií“

Jak se chovat při pouličním přepadení, jak správně použít pepřový sprej, ale také jak se nenechat napálit třeba takzvanými šmejdy, ale i základy první pomoci či procvičování paměti.  

Už je jasno! Z „Centrumky“ na "Masarykáči" bude Pizza Coloseum

/DENÍK SLEDUJE, FOTOGALERIE/ Na Masarykově náměstí se otevře na jaře příštího roku italská restaurace.

OBRAZEM: Před krajským úřadem v Ostravě se srazil náklaďák s tramvají

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek krátce před desátou hodinou omezila provoz na ulici 28. října před krajským úřadem dopravní nehoda. Tramvajová doprava byla dočasně zastavena.

TIP LIGA začíná prvním kolem: Jak tipuje Deník a fotbalista David Levčík?

Populární soutěž čtenářů Deníku TIP LIGA o tomto víkendu otvírá svou kapitolu jménem Podzim 2017. A redakce si připravila jednu malou novinku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení