VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí kuchaři a číšníci skládali zkoušky

OSTRAVA - Udělat například omeletu, aniž by se trhala, není rozhodně jednoduché. Budoucí kuchaři, číšníci a cukráři to už umějí V rámci závěrečných praktických zkoušek více než dvě stovky budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů předváděly na SOU společného stravování v Hrabůvce své kulinářské umění.

5.6.2007
SDÍLEJ:

Udělat omeletu, aniž by se trhala, není rozhodně jednoduché.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

Nejrozmanitějšími vůněmi, při nichž se sbíhaly sliny na jazyku, to v pondělí 4. června vonělo v prostorách Střední odborné školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. V rámci svých závěrečných praktických zkoušek zde 219 budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů předvádělo své kulinářské umění.

Než začali žáci svůj pokrm připravovat, vylosovali si jedno ze čtyř zadaných témat. Letos měli na výběr české tradice, výročí firmy, evropské regiony a propagaci školy a oboru.

O tom, že to neměli nijak snadné, svědčil i fakt, že svou práci museli obhájit před komisí v cizím jazyce. Pokrm, který připravili, museli také naservírovat a vytvořit pro něj výseč tabule.

Střední škola společného stravování se i letos zapojila do projektu Kvalita I, jenž má ověřit znalosti žáků tříletých učebních oborů na základě jednotného zadání závěrečnýchzkoušek.

„Tento projekt usiluje o vyšší objektivitu hodnocení a jeho sjednocení, srovnání výsledků v různých školách a zkvalitnění obsahu zkoušek,“ řeklazástupkyněředitele školyDanušeNováčkovás tím, že při přípravě zkoušek školy vzájemně spolupracovaly.

Pod přísným dohledem pedagogů a odborníků se včera ocitl i osmnáctiletý Lukáš Gurbovič z Ostravy. Jako téma si vybral české tradice. „Připravoval jsem novoroční večeři. Jako aperitiv jsem zvolil míchaný nápoj složený z martini, vodky a citronové šťávy. Následoval předkrm, konkrétně košíček z ledového salátu s krabími tyčinkami a chřestem, přelitý sýrovým dresinkem. Jako hlavní chod jsem připravil mandlové medailonky s pepřovou omáčkou a bramborovými princeskami,“ prozradil Lukáš.

„Velký důraz klademe na zážitkovou gastronomii. Host si totiž rád vychutná i pohledem přípravu svého nápoje, pokrmu či dezertu. Poučí se také o nových trendech a při netradičním a slavnostním stolování se cítí jistě příjemně, což má bezesporu vliv na ten pravý chuťový zážitek,“ prozradila Schwarzová.

5.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Hudební festival Colours of Ostrava ve čtvrtek 20. července 2017.
100

Čísla, střípky, zajímavosti. Jaký byl 16. ročník Colours of Ostrava?

Tomáš Zápotočný (v modrém)

Proč skončil Zápotočný? Stoper necítil důvěru kouče Kučery

Hokejisté Třince zahájili přípravu na ledě, asistoval i Bonk

/FOTOGALERIE/ Hokejisté Třince odstartovali v pondělí dopoledne herní část letní přípravy. Měsíc a půl před začátkem extraligy vyjel kompletní tým Václava Varadi a Marka Zadiny na led Werk Arény, kde strávil něco přes hodinu.

Paragliding v Beskydech nabízí adrenalin i relaxaci

Letecký sport, který může být vysoce adrenalinovou záležitostí, ale i odpočinkem v přírodě s nádherným výhledem. Řeč je o paraglidingu, návykovém koníčku, který je údajně bezpečnější než jízda na kole.  

Rybárna, Polívkárna, Hranolkárna. V Ostravě „frčí“ netradiční bistra

/FOTOGALERIE/ O ostravském centru se říká, že je mrtvé, nepotkáte tam ani živáčka a že každý obchod nebo podnik co nevidět zkrachuje. Že je to do určité míry pouhý mýtus přetrvávající z předešlých let, o tom svědčí i námi vybrané podniky z oblasti gastronomie.

Jaromír Nohavica o ragby: Nádherná hra, která spojuje lidi. A vzpomíná na Iry

/ROZHOVOR/ Slavnější ragbista mezi písničkáři není, stejně tak písničkář mezi ragbisty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení