VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí kuchaři a číšníci skládali zkoušky

OSTRAVA - Udělat například omeletu, aniž by se trhala, není rozhodně jednoduché. Budoucí kuchaři, číšníci a cukráři to už umějí V rámci závěrečných praktických zkoušek více než dvě stovky budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů předváděly na SOU společného stravování v Hrabůvce své kulinářské umění.

5.6.2007
SDÍLEJ:

Udělat omeletu, aniž by se trhala, není rozhodně jednoduché.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

Nejrozmanitějšími vůněmi, při nichž se sbíhaly sliny na jazyku, to v pondělí 4. června vonělo v prostorách Střední odborné školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. V rámci svých závěrečných praktických zkoušek zde 219 budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů předvádělo své kulinářské umění.

Než začali žáci svůj pokrm připravovat, vylosovali si jedno ze čtyř zadaných témat. Letos měli na výběr české tradice, výročí firmy, evropské regiony a propagaci školy a oboru.

O tom, že to neměli nijak snadné, svědčil i fakt, že svou práci museli obhájit před komisí v cizím jazyce. Pokrm, který připravili, museli také naservírovat a vytvořit pro něj výseč tabule.

Střední škola společného stravování se i letos zapojila do projektu Kvalita I, jenž má ověřit znalosti žáků tříletých učebních oborů na základě jednotného zadání závěrečnýchzkoušek.

„Tento projekt usiluje o vyšší objektivitu hodnocení a jeho sjednocení, srovnání výsledků v různých školách a zkvalitnění obsahu zkoušek,“ řeklazástupkyněředitele školyDanušeNováčkovás tím, že při přípravě zkoušek školy vzájemně spolupracovaly.

Pod přísným dohledem pedagogů a odborníků se včera ocitl i osmnáctiletý Lukáš Gurbovič z Ostravy. Jako téma si vybral české tradice. „Připravoval jsem novoroční večeři. Jako aperitiv jsem zvolil míchaný nápoj složený z martini, vodky a citronové šťávy. Následoval předkrm, konkrétně košíček z ledového salátu s krabími tyčinkami a chřestem, přelitý sýrovým dresinkem. Jako hlavní chod jsem připravil mandlové medailonky s pepřovou omáčkou a bramborovými princeskami,“ prozradil Lukáš.

„Velký důraz klademe na zážitkovou gastronomii. Host si totiž rád vychutná i pohledem přípravu svého nápoje, pokrmu či dezertu. Poučí se také o nových trendech a při netradičním a slavnostním stolování se cítí jistě příjemně, což má bezesporu vliv na ten pravý chuťový zážitek,“ prozradila Schwarzová.

5.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Heřmanice - Bohumín 3:2
24

Šlágr krajského přeboru vyhrály Heřmanice, rozhodl střídající Strojek

Jeden z účastníků elektrotour Radovan Burkovič.
AKTUALIZUJEME

Dvě desítky elektromobilů vyrazily ráno na Jantarovou cestu

Baník, nebo Opava? Slavit bude jen jeden

Drama až do konce! V neděli vyvrcholí druhá fotbalová liga. Ostravský celek hostí od 15 hodin Znojmo, Opava přivítá Sigmu Olomouc. Utkání Baník - Znojmo je už vyprodané!

Smlouva z roku 1924: páka na vydání muže, který chtěl být prezidentem

Ostrava /DENÍK SLEDUJE/ - Jiří Včelař Kotas by mohl být z Kanady do České republiky vydán na základě téměř sto let staré úmluvy.

Dřisty fifejdskeho Ofila: Jak sem se nachytal aneb Čemu dědci piskaju

/SERIÁL DENÍKU/ Přinášíme další díl pravidelného seriálu Deníku.

O projekt senior linky je stále velký zájem. V provozu je více než 330 zařízení

Projekt nouzových tlačítek v bytech ostravských seniorů se rozrůstá. V současné době se projektu účastní sedm městských částí, a to Ostrava-Jih, Poruba, Vítkovice, Pustkovec, Moravská Ostrava a Přívoz, Svinov a nyní i Mariánské Hory a Hulváky.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies