VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí kuchaři a číšníci skládali zkoušky

OSTRAVA - Udělat například omeletu, aniž by se trhala, není rozhodně jednoduché. Budoucí kuchaři, číšníci a cukráři to už umějí V rámci závěrečných praktických zkoušek více než dvě stovky budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů předváděly na SOU společného stravování v Hrabůvce své kulinářské umění.

5.6.2007
SDÍLEJ:

Udělat omeletu, aniž by se trhala, není rozhodně jednoduché.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

Nejrozmanitějšími vůněmi, při nichž se sbíhaly sliny na jazyku, to v pondělí 4. června vonělo v prostorách Střední odborné školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. V rámci svých závěrečných praktických zkoušek zde 219 budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů předvádělo své kulinářské umění.

Než začali žáci svůj pokrm připravovat, vylosovali si jedno ze čtyř zadaných témat. Letos měli na výběr české tradice, výročí firmy, evropské regiony a propagaci školy a oboru.

O tom, že to neměli nijak snadné, svědčil i fakt, že svou práci museli obhájit před komisí v cizím jazyce. Pokrm, který připravili, museli také naservírovat a vytvořit pro něj výseč tabule.

Střední škola společného stravování se i letos zapojila do projektu Kvalita I, jenž má ověřit znalosti žáků tříletých učebních oborů na základě jednotného zadání závěrečnýchzkoušek.

„Tento projekt usiluje o vyšší objektivitu hodnocení a jeho sjednocení, srovnání výsledků v různých školách a zkvalitnění obsahu zkoušek,“ řeklazástupkyněředitele školyDanušeNováčkovás tím, že při přípravě zkoušek školy vzájemně spolupracovaly.

Pod přísným dohledem pedagogů a odborníků se včera ocitl i osmnáctiletý Lukáš Gurbovič z Ostravy. Jako téma si vybral české tradice. „Připravoval jsem novoroční večeři. Jako aperitiv jsem zvolil míchaný nápoj složený z martini, vodky a citronové šťávy. Následoval předkrm, konkrétně košíček z ledového salátu s krabími tyčinkami a chřestem, přelitý sýrovým dresinkem. Jako hlavní chod jsem připravil mandlové medailonky s pepřovou omáčkou a bramborovými princeskami,“ prozradil Lukáš.

„Velký důraz klademe na zážitkovou gastronomii. Host si totiž rád vychutná i pohledem přípravu svého nápoje, pokrmu či dezertu. Poučí se také o nových trendech a při netradičním a slavnostním stolování se cítí jistě příjemně, což má bezesporu vliv na ten pravý chuťový zážitek,“ prozradila Schwarzová.

5.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zásah hasičů u nočního požáru v Ostravě.
3

Další požár bytu v Ostravě. Jeden člověk zemřel, 6 skončilo v nemocnici

Sigma porazila Vítkovice 1:0.
1 27

Vítkovice prohrály v Olomouci

ČEZ už dlouhodobě s dětmarovickou elektrárnou nepočítá

Do deseti let by měla skončit elektrárna Dětmarovice. Počítá s tím vedení českého energetického gigantu – skupiny ČEZ, který chce v rámci celé České republiky do roku 2035 odstavit výraznou část kapacity uhelných zdrojů v tuzemsku.

OBRAZEM: Lidé se projeli speciálním vlakem kolem šachet na Karvinsku

Slezský železniční spolek v sobotu pořádal už druhou vyjížďku motorovým vláčkem po vlečkách báňské dráze a vlečkách OKR.

Baník si další klopýtnutí nemůže dovolit

Sedm kol zbývá do konce Fortuna národní fotbalové ligy a fanoušci ostravského Baníku se pomalu, ale jisté dostávají do varu. Jejich tým si totiž stále drží náskok pěti bodů před třetí Opavou. K dobru má i lepší bilanci ze vzájemných zápasů, která by rozhodovala v případě, že by oba slezští rivalové měli po konci soutěže stejně bodů.

Nejvíc dlužníků má Moravskoslezský kraj. Přibývá zadlužených důchodců

Představujete si člověka, který v exekuci dluží statisíce korun, jako rozmařilce a hýřila? Třeba se pletete. Může jít o někoho, kdo si půjčil „jen" několik tisíc korun. Sankce za nesplácení půjčky však tento dluh rychle navýšila na statisíce. Na počátku dluží pár stovek, na konci…

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies