VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Budoucí kuchaři a číšníci skládali zkoušky

OSTRAVA - Udělat například omeletu, aniž by se trhala, není rozhodně jednoduché. Budoucí kuchaři, číšníci a cukráři to už umějí V rámci závěrečných praktických zkoušek více než dvě stovky budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů předváděly na SOU společného stravování v Hrabůvce své kulinářské umění.

5.6.2007
SDÍLEJ:

Udělat omeletu, aniž by se trhala, není rozhodně jednoduché.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

Nejrozmanitějšími vůněmi, při nichž se sbíhaly sliny na jazyku, to v pondělí 4. června vonělo v prostorách Střední odborné školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. V rámci svých závěrečných praktických zkoušek zde 219 budoucích kuchařů, číšníků a cukrářů předvádělo své kulinářské umění.

Než začali žáci svůj pokrm připravovat, vylosovali si jedno ze čtyř zadaných témat. Letos měli na výběr české tradice, výročí firmy, evropské regiony a propagaci školy a oboru.

O tom, že to neměli nijak snadné, svědčil i fakt, že svou práci museli obhájit před komisí v cizím jazyce. Pokrm, který připravili, museli také naservírovat a vytvořit pro něj výseč tabule.

Střední škola společného stravování se i letos zapojila do projektu Kvalita I, jenž má ověřit znalosti žáků tříletých učebních oborů na základě jednotného zadání závěrečnýchzkoušek.

„Tento projekt usiluje o vyšší objektivitu hodnocení a jeho sjednocení, srovnání výsledků v různých školách a zkvalitnění obsahu zkoušek,“ řeklazástupkyněředitele školyDanušeNováčkovás tím, že při přípravě zkoušek školy vzájemně spolupracovaly.

Pod přísným dohledem pedagogů a odborníků se včera ocitl i osmnáctiletý Lukáš Gurbovič z Ostravy. Jako téma si vybral české tradice. „Připravoval jsem novoroční večeři. Jako aperitiv jsem zvolil míchaný nápoj složený z martini, vodky a citronové šťávy. Následoval předkrm, konkrétně košíček z ledového salátu s krabími tyčinkami a chřestem, přelitý sýrovým dresinkem. Jako hlavní chod jsem připravil mandlové medailonky s pepřovou omáčkou a bramborovými princeskami,“ prozradil Lukáš.

„Velký důraz klademe na zážitkovou gastronomii. Host si totiž rád vychutná i pohledem přípravu svého nápoje, pokrmu či dezertu. Poučí se také o nových trendech a při netradičním a slavnostním stolování se cítí jistě příjemně, což má bezesporu vliv na ten pravý chuťový zážitek,“ prozradila Schwarzová.

5.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

TŘI MOHYKÁNI. Trio vítkovických legend, které se výrazně podepsalo v roce 1981 na zisku posledního vítkovického titulu, má pořád důvod k úsměvu. Na snímku zleva Miroslav Fryčer, Ladislav Svozil a František Černík.

Otevřená zpověď Miroslava Fryčera: Přečetl jsem ji za dva večery

DÍKY ZA VŠE, VIKTORE! Fanoušci Vítkovic v utkání extraligy s Mladou Boleslaví děkovali bývalému útočníkovi Viktoru Ujčíkovi za vše, co v minulosti pro klub udělal. Trojnásobný mistr světa a nyní asistent Středočechů reagoval pomyslným smeknutím klobouku.

Ujčík po děkovačce fanoušků Vítkovic: Tohle se všude nestává, bylo to skvělé

Tento týden představíme školáky ze Základní školy Vřesinská 22, Klimkovice

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Potvrzeno: zvrhlík stráví ve vězení dvacet let

Muž zneužil dva chlapce a jednu dívku, kterou se pak pokusil zabít.

Vojtěch Štěpánek se stane novým šéfem činohry NDM

Novým šéfem činohry Národního divadla moravskoslezského (NDM) se od 1. ledna příštího roku stane herec, režisér a bývalý ředitel pražského Divadla Komedie Vojtěch Štěpánek.

Soud řeší případ brutální vraždy. Muži hrozí až dvacet let vězení

Až dvacetileté vězení hrozí Miroslavu O. z Ostravy, jehož případem se v úterý začal zabývat Krajský soud v Ostravě. Podle obžaloby počátkem února letošního roku v bytě v Ostravě-Mariánských Horách ubil svou přítelkyni.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení