„Prodám patnáct čípků Tramal a Tralgit, patnáct tabletek Lexaurin a pětačtyřicet tabletek Neurontin. Ostrava. Cenu nabídněte.“ Podobné inzeráty visí na internetu mezi nabídkami na prodej staré sedačky nebo ledničky. Seženete léky na depresi, silné léky proti bolesti, tabletky na spaní, ale například i antikoncepci. A vůbec k tomu nepotřebujete vyšetření lékaře. Někteří léky sami hledají.

„Mám strašné bolesti páteře a lékař mi napsal prášky, které mi nezabírají. Jiné mi dát nechce. Sháním něco silnějšího. Cena do 500 korun,“ píše na jednom z internetových serverů člověk, který vystupuje pod přezdívkou FanThomas.

„Léky jako Lexaurin nebo Tramal jsou silně návykové a užívat je mohou pouze ti, kteří na ně dostali předpis od lékaře. Určitě není vhodné, aby se tyto léky daly koupit přes internet a někdo je užíval bez dohledu lékaře. Mohl by se na nich totiž stát rychle závislým anebo se předávkovat,“ řekla Deníku Věra Burdíčková, vedoucí lékárny v Tyršově ulici v centru města. Dodala, že sem tam se lidé přijdou zeptat i přímo do lékárny, zda by nemohli tyto léky dostat bez předpisu. „Samozřejmě, že nemohli. Vždy je odkážeme na lékaře,“ uvedla vedoucí lékárny.

Vrátit, neprodávat

Na internetu lidé nabízejí i léky, které jim sice předepsal lékař, ale všechny je nespotřebovali. „Tyto léky musí lidé přijít vrátit do lékárny nebo samotnému lékaři, který je předepsal. V žádném případě by je neměli házet do odpadkového koše a už vůbec ne je prodávat přes internet,“ upozorňuje lékárnice.

Rozprodávat léky na internetu, i pokud se jedná například o „pozůstalost“ po rodině, je navíc trestné.

„Za nedovolené zacházení s léčivými přípravky je možné uložit pokutu dle zákona o léčivech až ve výši tří milionů korun. V trestním zákoně však doposud neexistuje definice nelegálního zacházení s léčivými přípravky, a tak soudy nemohou ukládat pachatelům přísnější tresty,“ přiblížila problematiku Lucie Šustková, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Přes internet se podle jejích dalších slov mohou prodávat pouze léky, které nejsou vázány na lékařský předpis. „Všechny schválené lékárny včetně těch, které mají povolení k prodeji prostřednictvím internetu, lze vyhledat na informačním portálu pro veřejnost www.olecich.cz v databázi lékáren,“ dodala závěrem mluvčí Šustková.

Pozor na padělky léků

Na internetu se často objevují i padělky a léky, jejichž prodej je u nás zakázán. Státní ústav pro kontrolu léčiv na tuto problematiku upozorňuje na webových stránkách www.nebezpecneleky.cz.

„Podezření na padělek či nelegální léčivý přípravek by měla vzbudit nelegální nabídka, tedy nabídka mimo schválenou lékárnu, případně prodejce vyhrazených léčiv, ale také příliš nízká cena přípravku,“ přibližuje problematiku mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Lucie Šustková.

„Padělky jsou často od schválených léků k nerozeznání a laik může jen těžko zjistit, zda se jedná o schválený léčivý přípravek, nebo o padělek či nelegální lék. Proto je vždy velmi důležité ověřit si prodejce nabízeného léku v databázi lékáren. Má-li zákazník jakékoli podezření, může jej nahlásit prostřednictvím formuláře na informačním portálu pro veřejnost www.olecich.cz nebo nawww.nebezpecneleky.cz. Jestliže má zákazník zakoupený výrobek k dispozici, je velmi důležité, pokud jej může Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv poskytnout pro účely analýz a rozborů,“ popsala mluvčí Šustková.