S ohledem na počasí posledních dní by se hodilo říct, že silničáři rostou jako houby po dešti. V Ostravě jsou však už dlouho a snad ještě déle tam budou. Věřme, že to na několik let dopředu kvalitně opraví.

Chystáte-li se z centra města na Dubinu, hlavní přívodní trasou po ulici Dr. Martínka to nepůjde. Loni se rekonstruoval protější směr, letos ten druhý. Rezidenti, v okolí pracující lidé i náhodní zmatkáři tak záhy volí boční uličky po zdejších sídlištích.

Plzeňské ulici se už řidiči pokud mohou vyhýbají. Místo obvyklých kolejí na mostu z okýnka sledujete „Macochu“, pozor si však musíte dávat hlavně před sebe. Chvíli jedete v tom pruhu, chvíli zase v jiném. Kličkujete, uhýbáte. A porušujete předpisy. Stanovenou třicítkou zde totiž nejezdí nikdo! Řidiči pokud naopak nestojí v nárazových kolonách si to tady pádí nad šedesát! A vy chtě nechtě s nimi.

Nespokojení obyvatelé Václavovic, za nimi plocha určená pro průmyslovou zónu, v pozadí lázně v Klimkovicích.
Klimkovice: odpor proti rozšíření logistické zóny

ODSTŘIHNUTÁ PORUBA

Cesta z Hulváků do Poruby je relativně v pořádku, avšak opačným směrem od Opavy je to peklo. U vodárny jsou vnitřní pruhy v obou směrech uzavřené kvůli kompletní výměně kolejí a způsobují i krátce po poledni kolaps. Místním znalcům napoví, když řekneme, že Odru máme jako na dlani. Kolona je tedy delší víc než kilometr. A to můžeme být ještě rádi, v té největší odpolední špičce dosahuje až k obchodnímu centru Galerie. Alespoň, že autobusy už jezdí, jak mají a při přestupu na náhradní dopravu se netvoří desítky metrů dlouhé fronty jako v pondělí.

CENTRUM VŠECH STAROSTÍ

Před návratem do redakce ještě kontrolujeme průjezdnost centrem. Na estakádě Bazaly se bude ještě dlouho pracovat, stejně tak i Českobratrská ulice bude ještě pár měsíců zavřená. Pozornost si ale zaslouží i souběžná ulice 30. dubna, sloužící dříve jako ucpaná objízdná trasa, nyní pro potřeby autobusů. Jedete-li jako my od radnice, neprojedete. Dvojice strážníků před vámi zamává plácačkou.

„Jednosměrka, uzavřeno,“ hlásí. S báchorkou, že jsme Pražáci a potřebujeme k hotelu Mercure, nepochodíme. Zprvu sice uvažují, že by nás snad i pustili, ale poté nám raději detailně vysvětlují, že celý blok musíme objet a přijet z druhé strany.

A tak si tu v létě jezdíme, pravil by klasik. A my radíme: Pokud můžete, do Ostravy nejezděte.

Ilustrační foto
Pašování drog do vězení: klasika i neotřelé pokusy