Největší podporu jsme získali v rámci Moravské Ostravy a Přívozu, kde nám postupně poskytovali, a spolupráce trvá až do současnosti. Nyní máme k dispozici 40 bytů, v loňském roce jsme navázali spolupráci se společností RPG Byty, která nám poskytla 17 bytů v lokalitě Ostrava-Poruba," říká ředitelka ostravské pobočky Armády spásy Marcela Stryjová.

Armáda spásy platí klasické nájemné, které pak přeúčtovává uživatelům. „Samozřejmě vítáme, když nám soukromý vlastník nabídne pomoc, protože dost často se stává, že uživatelé mají dluh vůči městskému obvodu nebo tam nemají trvalé bydliště, takže se dostáváme do situace, kdy jim nemůžeme pomoci a jsme omezeni. Nabídka bytů soukromého vlastníka nám tak přijde vhod, ale to neznamená, že se nesnažíme o to, aby si uživatel vyrovnal dluhy, ať už u města nebo u jiných společností. Protože naším cílem je, aby tito lidé nejen bydleli, ale komplexně s nimi pracujeme," pokračuje Stryjová.

Každý sociální pracovník Armády spásy pečuje maximálně o 15 bytů, v průměru se tedy stará o 60 uživatelů. Je to hodně, ale pracuje s celou rodinou, obnáší to například kontrolu docházky do školy, vyřízení dávek, vyhledávání práce atd.

Spolupráce

Armáda spásy v Ostravě začíná spolupracovat s obvodem Ostrava-Jih, kde by mohlo vzniknout další odloučené pracoviště jako v Porubě. „Lidé musí mít jistotu, že se mají na koho obrátit, kdyby byly problémy, byť to nejsou naši uživatelé. My ale pracujeme s celou místní komunitou. Armáda spásy potřebuje vlastní domy. Ne proto, že by se chtěla obohacovat. Nejsme ti, kdo jdou za byznysem, skláníme se k těm potřebným a chudobným, aktivně je motivujeme, aby si našli práci a začali normálně fungovat. Pro nás by bylo ideální, kdyby domy v našem vlastnictví byly jen přechodné bydlení. Jsme realisté a víme, že někteří lidé zůstanou v ubytovnách do konce života, protože nebudou schopni jít do něčeho lepšího. Naším cílem jsou proto jejich děti, kterým chceme ukázat jiný směr, aby viděly, že existuje i něco jiného."

Desítky bytů

V současné době má ostravská pobočka Armády spásy kapacitu pro 75 bytů, má jich zatím 60. Jedná proto s městem i společností RPG o možnosti navýšení. Dobře se vyvíjí i spolupráce s Bohumínem, kde by od 1. ledna mohla vzniknout další samostatná jednotka Prevence bezdomovectví Bohumín. Ostravská pobočka Armády spásy opravdu bezezbytku naplňuje motto, že podpora samostatného bydlení není jen dohlížení na placení nájmů a poplatků souvisejících s bydlením, ale také budování mezilidských vztahů, posilování schopnosti mít odpovědnost za svůj život i za svou rodinu.

(rad)