Maratony se konaly první březnový pátek a sobotu po celé ČR a cvičily na nich i týmy ze Slovenska, Švýcarska, Turecka, Francie a Polska.

V Klimkovicích se Maratonu Mars zúčastnilo 145 lidí. „Někteří poklusávali či chodili, imobilní pak ujeli svou vyměřenou trasu na vozíku a další cvičili ve fitness.

Čtěte také: „Nemluvícím" pacientům pomáhá nápad sestřičky

Takže si vyzkoušeli kruhový trénink, muzikoterapii, trénink paměti, cvičení s mantrou a další,“ upřesnila za organizátory akce, kterými bylo pacientské sdružení Roska Ostrava a Nadační fond Impuls, Cynthia Mitevová.

Mars 2016 byl letos zaměřen nejen na důležitost zdravého životního stylu, ale také na psychickou stránku života s nemocí. „Účinky pravidelného pohybu bývají často podceňovány, a to nejen u lidí s RS.

Pohyb ale zlepšuje nejen fyzický stav pacientů, ale také jim výrazně pomáhá uvolnit psychickou zátěž,“ vysvětlila lékařka Olga Zapletalová, která se specializuje na léčbu RS ve Fakultní nemocnici Ostrava. Na Ostravsku lékaři evidují a sledují více než 3 tisíce nemocných.

Mohlo by vás zajímat: Historický unikát. Poklad z klimkovického kostela přijely zkoumat památkářky 

Neboj se a cvič, svoji nemoc znič

Na maratonu nechyběl ani 48letý Jiří Tisovský ze Studénky. Tomu lékaři nemoc diagnostikovali před 25 lety. Dnes už se pohybuje jen na vozíku.

„Vím, že cvičit musím. Doma se například protahuju, dělám i různé posilovací cvičení. Není to vždycky snadné, ale musím. Potřebuji udržet sílu v rukách, abych například zvládal přesedání z vozíku do auta či naopak. Když to jde, chodím si i zaplavat či na hippoterapii. Při letošním maratonu jsem ujel i 1308 metrů na vozíku. Měl jsem přestávky, ale nakonec jsem svůj okruh zvládl,“ dodává Jiří Tisovský a je poznat, že jej cvičení sice unavilo, ale ne porazilo.

Skoro jakoby se snažil dokázat, že slogany „Neboj se a cvič, svoji nemoc znič“ nebo „Roska Ostrava nic nevzdává, s úsměvem vždy vyhrává“, které organizátoři letošního maratonu ve fitness klimkovického sanatoria vyvěsili, tam rozhodně nebyly pro ozdobu, ale mají svou každodenní platnost.

Čtěte také: Zemědělci v Nové Bělé chtějí „větší kurník", část obyvatel je rozhodně proti

K TÉMATU

Roztroušená sklerózaRoztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Příznaky nemoci jsou zejména poruchy hybnosti, koordinace pohybu, citlivosti a zraku. Na celém světě RS trpí 2,5 miliónů nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 17 tisíc. Nemoc se vyskytuje hlavně ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus, kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o RS lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.

Mohlo by vás zajímat: Masopust skončil, začíná půst. Zdravý způsob života? Velký omyl!

Fitcentra v Ostravě: „Nabouchat" svaly a pryč? To už dávno neplatí