Řadu prvotřídních festivalů a slavností mají letos Ostravané teprve před sebou, přesto už jich je za námi více než dost. Jen o minulém víkendu bavily Ostravany Rozmarné slavnosti řeky Ostravice, Slavnosti pivovaru Ostravar nebo Oldies festival v Dolních Vítkovicích.

LIDÉ MĚLI DILEMA

„Dá se říct, že mezi těmito třemi ,O' jsem vybíral. Nakonec jsem zvolil jen dvě, konkrétně Ostravici a Ostravar, festival Oldies se bohužel kryl," řekl Deníku Robert Kněžík v areálu pivovaru v Hornopolní ulici před sobotním vystoupením kapely Buty. Právě tu si spolu s Marií Rottrovou nechtěl nechat ujít. Stejně jako Jiří Kolek, který si zakoupil třídenní vstupenku, na slavnostech byl přitom úplně poprvé. Takových lidí Deník potkal nespočet.

16. ročník Slavností pivovaru Ostravar přitom letos začal už v pátek, poprvé byl třídenní. Ve velkém se pilo, lákala i pivní novinka jménem Mustang.

S ním v ruce se ze svých pocitů zpovídal další z návštěvníků. „Kdybych si měl zaplatit lístek jen na Markušku Rottrovou, tak to udělám," řekl Zdeněk Charvát, který se zastavil i u vedlejší stage s doplňujícími interprety. „I tihle kluci si můžou sáhnout na dno svých sil a zahrát skvěle," zamyslel se Zdeněk Charvát, s pěti zářezy stálý návštěvník slavností.

Více o 16. ročníku Slavností pivovaru Ostravar se dočtete zde: Třídenní jízdu s pivovarem dotáhl Kryštof úspěšně do cíle

KAŽDÝ SI NAJDE TO SVÉ

„Minulý týden Beerfest, dneska Ostravar, člověk si tady o letních víkendech fakt vybere," liboval si Jan Dvorský z Dubiny, který na Slavnosti Ostravaru dorazil rovněž popáté.

Nikdo dlouhé řady z dotázaných se přitom nechystá na další blížící se festivaly, například Beats 4 Love či Colours of Ostrava, které mají zase své fanoušky.

„Není tam nikdo, koho bych znal, kdo by mi něco říkal," svěřil se Deníku Pavel Bednář z Petřvaldu, který naopak o víkendu navštívil Oldies festival v Dolních Vítkovicích a s manželkou si ho skvěle užil.

„Captain Jack, Fun Factory nebo DJ Bobo, na ty se vyplatí zajít. Atmosféra je parádní, navíc je tady mnohem více toalet a stánků s občerstvením než loni," těšilo Pavla Bednáře, jenž jako mírnou kaňku na jinak skvělém festivalu, který trval až do půl čtvrté rána, zmínil Petra Kotvalda. Proč? „Tři čtvrtě hodiny mu chystali pódium, na kterém poté přistály dvě lahve a slyšet byl také pískot," vysvětlil.

U ŘEKY BYLO PLNO

Už od brzkého sobotního odpoledne to žilo okolo řeky Ostravice, kde se konal druhý ročník Rozmarných slavností.

Jan Tleskač na létajícím kole, Jarkův pokojíček, Ateliér, na němž posádka malovala krásný obraz, či Žralok, který vůbec nevypadal jako žralok. To jsou jen některá z kuriózních plavidel, která se na řece v úseku od loděnice po most Miloše Sýkory objevila.

Ne každý dorazil do cíle suchý, pár plavidel dokonce vůbec. Hesla „hlavně se nepotopit" se zkrátka nedokázali držet všichni. Porota, v níž zasedal také primátor či starostky Moravské i Slezské Ostravy, ale nakonec zvolila tři nejlepší. „Loni se přihlásilo více plavidel a byly propracovanější, takže hodnocení bylo těžší. Letos jich ale naopak více doplulo. Za mě vydařená akce," zhodnotila pro Deník starostka radnice Moravské Ostravy Petra Bernfeldová.

PILO SE A HODOVALO

Druhý ročník akce se opět těšil velké oblibě, kromě řeky to žilo také Havlíčkově nábřeží, kde byla vytvořena dlouhá kulinářská ulička a bohatou nabídkou dobrého jídla a pití.

„Krásná atmosféra, pěkné počasí a spousta lidí, takže paráda. Na takové akce si vždycky rád zajdu a jsem rád, že jich tady přibývá," dodal Petr Papala, který v závodě plavidel soutěžil za tým Palečkovi.

K TÉMATU

Nejbližší festivaly v Ostravě
30. června – 2. července: Beats 4 Love
2. července: Slezskoostravský Rockfest
8. – 9. července: Festival v ulicích
14. – 17. července: Colours of Ostrava