Mezi lidmi, kteří u pomníku položili věnce, byla řada politiků v čele s ostravským primátorem Tomášem Macurou (ANO), zástupci společenských organizací a armády.

Ředitel Krajského vojenského velitelství Armády ČR v Ostravě Jaroslav Hrabec řekl, že pro armádu je dnešní den důležitým svátkem. „Armáda se přirozeně hlásí k tradici, a je to její tradice, protože my jsme nástupci těch, kteří tento stát zakládali," řekl. Připomněl především československé legie, které vznikly za první světové války. „Je známé, že první jsme měli armádu a teprve pak vznikl stát," řekl.

V nynější napjaté situaci je podle velitele o to významnější dnešní svátek připomínat. „Samozřejmě nejenom armáda, ale všichni občané by se měli ke své státnosti hlásit, protože koneckonců byla to ta největší idea, svoboda, za kterou naši předci bojovali," řekl Hrabec.

Vznik státu dnes mohou lidé v Moravskoslezském kraji oslavit různými způsoby, například turistickým pochodem na Javorový vrch u Třince na Frýdecko-Místecku či návštěvou Národního památníku II. světové války v Hrabyni na Opavsku. Otevřeno mají zámky v Raduni, Hradci nad Moravicí či Kuníně nebo Důl Michal v Ostravě, děti tam dnes mají vstup zdarma. Den otevřených dveří pořádají ostravský magistrát i krajský úřad.