Její osud byl od začátku nejistý. Stavbu provázela řada problémů a sporů. Loděnice na soutoku Ostravice s Lučinou však byla zdárně dokončena a předána jejímu provozovateli vodáckému spolku Odry. Veřejnost si ale na její otevření a nabídku ještě musí počkat.

Na otázku, jaká bude provozní doba a jak bude vypadat fungování loděnice, první místopředseda spolku Josef Mlynář nedokázal odpovědět.

„Je to trochu předčasný dotaz. Nedovedu říct, ale naše snaha je taková, aby provoz byl každodenní minimálně v sezoně, časy nevíme. Na rovinu? O časy by si měli říct lidé. Minisezona pak bude spíše náležet klubovým akcím," uvedl místopředseda.

Na soutoku Ostravice a Lučiny v blízkosti centra Ostravy byla otevřena nová loděnice. Přípravná fáze

Doplnil, že spolek v nejbližších dnech musí objekt provozně zajistit. „Připojit sítě, telekomunikační sítě, zajistit připojení ostrahy, dovybavit materiálem. Na poslední chvíli jsme dokupovali toaletní papír. Teď jsme v přípravné, provozní fázi a v nejbližších dnech otevřeme pro veřejnost. Určitě to bude ještě tento měsíc," doplnil Josef Mlynář s tím, že lidé by pak po otevření měli mít možnost půjčení lodí a vodáckého vybavení.

K dispozici bude veřejnosti i horolezecká stěna. Odry plánují také vybudování úschovny kol. Tento nápad se zalíbil i projíždějícím cyklistům.

„Jezdíme okolo loděnice už dlouhou dobu, takže jsme pozorovali celou její proměnu. Dnes je to nádherný objekt, který určitě najde uplatnění. Nápad s úschovnou kol se mi zamlouvá, protože o ničem podobném v Ostravě nevím," řekla Deníku paní Marie Průšková, která po stezce kolem Ostravice jezdí na zahrádku.

Na soutoku Ostravice a Lučiny v blízkosti centra Ostravy byla otevřena nová loděnice. Problémy se stavbou

Loděnici začal v roce 2012 stavět vodácký spolek Campanula. Nadšení jeho členů ale vyprchalo poté, co se jim nepodařilo na projekt získat dotace ve výši pětaosmdesáti procent ze zhruba 30 milionů plánovaných nákladů.

Stavbaři rozestavěné dílo opustili, jakmile jim spolek přestal platit a hrozilo, že hrubá stavba připadne právě kvůli dluhům stavební firmě.

Tehdy do celé záležitosti vstoupilo město. Objekt je totiž součástí dalších projektů, například cyklostezek, které se realizují v rámci revitalizace okolí řeky Ostravice. Hrubou stavbu odkoupilo a dokončilo.

Řeka lidem

„Rozpočet celého projektu je 27,6 milionu korun, z toho na samotnou dostavbu bylo určeno 15,9 milionu korun," upřesnila mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská s tím, že město již požádalo o dotace. Pokud uspěje, mohou činit až 12,7 milionu. „Zbylé náklady uhradí město," doplnila Vojkovská.

Primátor Ostravy Tomáš Macura na závěr dodal, že záměrem města je, aby loděnice nabízela rozsáhlou osvětovou, vzdělávací a sportovní činnost, zaměřenou jak na děti, tak na dospělé.

„Vrátili jsme řeku lidem včetně jejího okolí, a teď ke kolům a bruslím přibývá další možnost sportovního vyžití přímo v centru města."