Chytré telefony a tablety se v posledních letech staly nedílnou součástí běžného dne a komunikace. S masovým rozšířením ale vzrostly i nároky na internetovou mobilní síť. Ta nejrychlejší se nazývá LTE, zatímco v ostatních evropských zemích je standardem, Česká republika v pokrytí nejrychlejším mobilním internetem zaostává. Operátoři ale plánují v následujících měsících masivní rozšíření na většinu území republiky.

Kdy se LTE síť, která je několikanásobně rychlejší než dosavadní možnosti mobilního připojení, objeví i v Ostravě?

Například Vodafone již koncem léta pokryl sítí LTE okolí Ostravy, ve velkých městech by se mělo rozšířit v průběhu prosince, T-Mobile by měl celé území krajského města kompletně pokrýt v průběhu roku 2016 a O2 plánuje do konce letošního roku pokrýt vysokorychlostním internetem 93 procent obyvatel České republiky.

LTE v Dolní oblasti Jak je vlastně LTE rychlé v praxi? Už teď to mohou lidé vyzkoušet na vlastní kůži v Dolní oblasti Vítkovice a Velkém světě techniky. Zatím je to jediné místo v Ostravě se stabilním připojením, které zde poskytuje operátor O2.

„Síť LTE přináší zcela nový zážitek při používání mobilního internetu. Násobně vyšší rychlost a okamžitá odezva znamenají, že 4G LTE umožňuje bleskové načítání internetových stránek, videí, rychlé sdílení fotek a stahování velkých souborů či hraní on-line her," přiblížila tisková mluvčí O2 Lucie Jungmannová. V praxi to znamená, že zatímco při dnešní rychlosti mobilního internetu se webové stránky otevíraly v průměru deset vteřin, s LTE připojením je tato doba zhruba třetinová. Ne každý ale bude moci nejrychlejší síť využívat…

Co je třeba?

Aby se člověk mohl k LTE připojit, musí mít přístroj, který tuto technologii podporuje, a také speciální SIM kartu.

„V tuto chvíli podporuje LTE přibližně 80 procent našich zařízení 34 telefonů, 10 tabletů a 6 modemů. V následujícím roce budeme usilovat o podporu LTE v drtivé většině zařízení v naší nabídce. Spíše tedy lze očekávat výjimky, které LTE podporovat nebudou," řekl Deníku mluvčí T-Mobile Jan Rezek.

SIM karty operátoři vyměňují zdarma, ve většině případů se to týká jen karet vydaných před rokem 2003.

Cena

Kolik ale bude nejrychlejší internetové připojení v mobilních zařízeních stát?

„V září jsme představili nové RED LTE tarify. K neomezenému volání, SMS a velkým objemům stažených dat zákazníci získají druhou SIM kartu pro připojení tabletu a bezpečné datové úložiště," uvedla mluvčí Vodafone Markéta Kuklová.

Cena těchto tarifů se u tohoto operátora pohybuje od 749 do 1499 korun za měsíc. Do konce roku plánuje úpravy tarifů i T-Mobile, nicméně v tuto chvíli operátor nechtěl přesněji oznamovat plánované úpravy.

Tarify pro LTE internet má přichystané i O2. „Všechny naše tarify jsou nyní připraveny na využití nejrychlejšího internetu 4G LTE bez ohledu na to, jestli je zákazníci používají v mobilech, noteboocích nebo v tabletech. Každý zákazník si může zvolit tarif podle své datové spotřeby. Pokud využívá mobilní internet naplno pro videohovory, sledování videí ve vysokém rozlišení, stahování velkých souborů a podobně, doporučujeme měsíční datový limit 3 až 10 GB. Pro kontrolu e-mailů, procházení sociálních sítí a použití základních aplikací, jako je navigace nebo předpověď počasí, zákazníkům doporučujeme datový limit nižší," vysvětlila mluvčí O2.